5 verschillende manieren om veters te strikken in sneakers

Na wat wikken en wegen heb je een prachtig paar sneakers gekocht op onze site. De volgende dag staat de pakketbezorger al voor je deur. Snel pak je de doos uit en trek je de sneakers aan. Gelukkig, de maat is perfect! Het enige wat opvalt is dat de sneakers wat slordig geveterd zijn door Nike. Voor de sneakerliefhebbers die zich aan deze slordigheid irriteren, hebben wij deze blog gewijd. Na het lezen weet je precies hoe je jouw sneakers het best kan veteren en naar eigen wens kan stijlen.

Veters, een korte geschiedenis

Hoewel er in 1790 pas patent aangevraagd is op schoenveters, worden al eeuwenlang schoenen gestrikt. In de oudheid worden er al een soort veters gebruikt door de Egyptenaren, Grieken en Romeinen.

In de middeleeuwen kregen de eyelets (gaatjes waar de veters doorheen gaan) steeds meer de vorm van nu. Toch vond je deze eyelets nog niet bij alle schoenen. Pas in de 19de eeuw werd dit de standaard.

Door deze standaard, komt de productie en ontwikkeling van veters in een stroomversnelling terecht. Anno 2023 hebben veters al lang niet meer alleen een functionele rol. Door het grote aantal verschillende kleuren en ontwerpen zijn veters, net als sneakers, een fashion item geworden.

Sneakers veteren

Factory Laced

De ideale manier van veteren voor de luie sneakerliefhebbers. Zo worden de veters standaard in de Nike fabriek geveterd. Hier hoef je thuis dus niks meer voor te doen. Nike vetert (op het onderste gaatje na) onderlangs. Ook doen zij de veters door de laceholder. De veters zitten helaas niet altijd helemaal recht en plat. Hierdoor kan het wel wat slordig ogen.

Sneakers veteren. Factory Laced op de Nike Air Max 1 Khaki Multi-Color (W)
De Multi Color, factory laced

Sneakers bovenlangs veteren

Wij vinden bovenlangs sneakers veteren net iets mooier dan onderlangs veteren. Hierdoor blijven de veters wat platter en rechter zitten waardoor het een strakker geheel is.

Sneakers veteren. Bovenlangs. De anniversary
De Air Max 1 Anniversary Red

Een variant hierop is bovenlangs veteren, maar dan niet door de laceholder. Hierdoor is het geheel nog net iets strakker. Dit is onze favoriet. Op de website foto’s van Slick Sneakers zal je dan ook vooral deze manier terugvinden!

Sneakers veteren. Bovenlangs geveterd op de Nike Air Max 1 Urawa (2023)
De Urawa (2023)

Sneakers veteren tot bovenste gaatje?!

Naast de manier van veteren, is er ook vaak discussie over tot welk gaatje je mag veteren. Wanneer je jouw sneakers tot het bovenste gaatje vetert, zitten ze iets strakker om je voet. Vooral bij lange wandelingen kan dat fijner zijn. Ook is de kans dat je broek achter de tong van de sneaker valt kleiner.

Sneakers veteren tot het bovenste gaatje. De Nike Air Max 1 DNA Purple
Air Max 1 DNA Purple

Je kan er ook voor kiezen om je sneakers tot het een-na-bovenste gaatje te veteren. Hierdoor zit de sneaker iets losser om je voet en heeft het een meer speelse uitstraling. Wat is beter? Dat vinden wij een kwestie van smaak!

Sneakers veteren. Niet tot het bovenste gaatje. Op de Nike Air Max 1 ’87 Volt Suede (W)
De Air Max Volt Suede

Veters strikken of los?

Er zijn verschillende manieren van veteren. Strikken vinden wij hier zeker een onderdeel van. Ook hierin zie je dat veel sneakerdragers een eigen stijl hebben. Bij Jordans zie je regelmatig dat de sneaker los geveterd wordt en dat de veters niet gestrikt worden.

Sneakers los veteren op de Nike Air Jordan 1 Mid Gym Red Black Toe
De Jordan Red Black Toe

Bij de Air Max 1 zie je twee stijlen het vaakst terugkomen. Een daarvan is de simpele rechte strik. Andere kiezen ervoor om veters niet te strikken, maar in de sneaker te stoppen.

Sneakers veteren. De Nike Air Max 1 ’86 Big Bubble Sport Red
De Air Max 1 Big Bubble

Welke vetermaat heb ik?

Een essentieel onderdeel van het juist veteren, is de juiste maat veters kopen. De juiste maat veters kopen is ook weer van een aantal dingen afhankelijk, waaronder het model sneaker. Daarom hebben we onze populairste modellen op een rijtje gezet. Zo weet jij per sneaker welke lengte veters jij het beste kan nemen. Door je persoonlijke voorkeuren, zoals niet tot het bovenste vetergat of los veteren, kan de ideale lengte voor jouw veters wel afwijken.

Lengte veters Nike Air Max 1

De standaard vetermaat bij de Nike Air Max 1 is 120 centimeter. Hier hoef je alleen van af te wijken wanneer je een hele grote maat hebt of een kleine maat. Bij 38,5 of kleiner, adviseren wij een veter van 100 centimeter. Draag jij maat 46 of groter, dan kan je het beste een veter van 140 centimeter kopen.

Nike Air Max 1 Athletic Department Deep Royal Blue
De Deep Royal Blue

Lengte veters Nike Air Max 90

De Nike Air Max 90 heeft veel overeenkomsten met de Nike Air Max 1. Toch heeft de Air Max 90 een iets langere veter dan zijn voorganger. De standaard vetermaat is 140 centimeter. Wanneer je maat 38,5 of kleiner draagt, dan is een veter van 120 centimeter lang genoeg. Bij maat 46 of groter, is het fijner om een veter van 160 centimeter te gebruiken.

Nike Air Max Terrascape 90 Black
De Terrascape 90 Black

Lengte veters Nike Air Jordan 1 Low

De standaard veterlengte bij de Nike Air Jordan 1 Low is 140 centimeter. In Jordan Low’s kleiner dan maat 39, zitten er veters in van 120 centimeter. Bij grote maten, vanaf maat 46, is de vetermaat 160 centimeter.

Nike Air Jordan 1 Low Cement Grey Chutney (W)
De Jordan 1 Low Chutney

Lengte veters Nike Air Jordan 1 Mid

De Nike Air Jordan 1 Mid is een stukje hoger dan de Jordan 1 Low. Daarom zitten hier ook standaard langere veters in. Vanaf maat 39 tot en met maat 45,5 worden veters van 160 centimeter gebruikt. Bij kleinere maten 140 centimeter en bij grotere 180 centimeter.

Nike Air Jordan 1 Mid SE Sport Spice (W) zijkant
De Jordan 1 Mid Sport Spice

Lengte veters Nike Air Jordan 1 High

De Nike Air Jordan 1 High is weer de grotere broer van de Jordan 1 Mid. Deze telt één vetergat meer, en heeft daarom ook een langere standaardvetermaat. Vanaf maat 39 wordt een veter gebruikt van 180 centimeter. Is je maat kleiner dan dat, dan is een veter van 160 centimeter perfect.

Jordan 1 Retro High OG Craft Vibrations Of Naija zijkant
De Jordan 1 High Naija

Lengte veters Nike Dunk Low

Bij de Nike Dunk Low geldt hetzelfde advies als bij de Nike Air Jordan 1 Low. Dee standaardmaat bij de Dunk Low is 140 centimeter. In lage Dunkjes tot maat 39 zitten kleinere veters (120 centimeter) en vanaf maat 46 worden veters van 160 centimeter gebruikt.

Nike Dunk Low Midas Gold zijkant
De Dunk Low Midas

Lengte veters Nike Dunk High

De veterlengte bij een Nike Dunk High is standaard 160 centimeter. Ook bij dit model is de veter 20 centimeter korter bij kleine maten (tot 39) en 20 centimeter groter vanaf maat 46.

Nike Dunk High Retro Dark Beetroot - zijkant
De Dunk High Beetroot

Vetermaat tabel

Het kan zijn dat je geen van bovenstaande sneakers in je bezit hebt. Gelukkig kunnen we door middel van het tellen van de vetergaatjes ook een goede indicatie geven van welke lengte veters het beste passend is. Let er wel op dat er bij dit tabel vanuit gegaan wordt dat je schoenmaat tussen de 39 en 46 ligt. Voor het aantal vetergaten tel je één kant (links of rechts) van de sneaker.

3 vetergaten50 centimeter
4 vetergaten65 centimeter
5 vetergaten80 centimeter
6 vetergaten100 centimeter
7 vetergaten120 centimeter
8 vetergaten140 centimeter
9 vetergaten160 centimeter
10 vetergaten180 centimeter

Onze volgende blog

Over twee weken laten we het onderwerp veters even achter ons. We nemen een duik terug in de tijd en nemen je mee naar de eerste sneakers van Roel (oprichter Slick-Sneakers). Bij welk paartje is zijn liefde voor sneakers ontstaan, en wat is momenteel zijn favoriet? Je leest er alles over in onze volgende blog!