Bij deze 9 sneaker collabs van Nike ontplofte de sneakerwereld

1 + 1 = 2. Een van de eerste rekensommen die ik op de basisschool leerde. Bijna 26 jaar later kom ik erachter dat dit niet altijd juist is. In de wereld van sneaker collabs is 1 + 1 soms veel meer dan 2. Deze blog staat dan ook in het teken van legendarische samenwerkingen die Nike in haar geschiedenis aangegaan is. Wij hebben voor jou een aantal sneaker collabs op een rijtje gezet die de sneakerwereld lieten ontploffen!

Nike X Jordan (1985)

De collab tussen Nike en Jordan is zeker niet de eerste samenwerking tussen een merk en een topsporter. Het is wel de eerste keer dat een schoen speciaal voor een sporter ontworpen wordt én zijn naam draagt.

Dit blijkt aan te slaan bij het publiek. In de eerste zes weken na de release van de Nike Air Jordan 1 High worden er maar liefst 1,5 miljoen paar verkocht.

Sneaker Collabs: De Nike Air Jordan 1 Lost and Found Chicago
De Nike Air Jordan 1 Lost and Found Chicago

Nike X Stüssy (2000)

Stüssy is in 1984 opgericht als surfmerk. Ze produceren in de eerste jaren voornamelijk handgemaakte surfborden. Na een paar jaar beginnen ze ook met het maken van shirtjes en petjes. Dit doen ze niet onverdienstelijk, want snel wordt Stüssy wear omarmt door de skate- en hiphopscene. Dit is een voorbode voor het succes wat er gaat komen, want Stüssy groeit in relatief korte tijd uit tot een van de eerste toonaangevende streetwear merken.

Niet gek dus dat Stussy ook het eerste streetwear brand is dat de samenwerking aangaat met Nike. Deze collab heeft de sneakerwereld voorgoed veranderd en de deuren geopend voor veel meer vette samenwerkingen tussen streetwear merken en Nike.

Sneaker Collabs: Nike X Stüssy (2000)
Nike X Stüssy (2000)

Nike X Atmos (2002)

Atmos, opgericht in 2000, heeft voor de sneakerliefhebber geen introductie nodig. Het Japanse Atmos is het schoolvoorbeeld van hoe je snel kan groeien. Door de groter wordende sneakercultuur en de opkomst van het internet is het streetwearmerk binnen een paar jaar wereldwijd bekend. Dit zorgt ervoor dat ze in 2002, amper 3 jaar na oprichting, al een collab met Nike hebben.

De hype rond Atmos zorgt ervoor dat de sneakerwereld explodeert wanneer de Nike Air Max 1 Atmos Safari uitkomt in 2002. In de jaren die daarop heeft Atmos nog met regelmaat sneaker collabs met verschillende merken en maken ze ware kunststukjes van verschillende sneakers.

Sneakers Collabs: Nike Air Max 1 Atmos Safari (2016) zijkant
Nike Air Max 1 Atmos Safari

Nike X Supreme (2002)

Als je aan hype denkt, denk je automatisch aan Supreme. Geen streetwear merk heeft het spel van vraag en aanbod zo ver uitgespeeld als Supreme. Door het aanbod zover mogelijk te limiteren, weet Supreme sinds de oprichting in 1994 de vraag hoog te houden.

Dit was echter geen strategische keuze van oprichter James Jebbia. Hij had simpelweg niet genoeg financiële middelen om veel te produceren en was daarnaast bang om voorraad over te houden. Deze angst heeft ervoor gezorgd dat Supreme een van de meest gehypete merken is eind jaren ’90.

Het is dus ook geen verassing dat de sneakerwereld op zijn kop staat wanneer de Nike Dunk Low Pro SB Supreme Pack aangekondigd wordt in 2002.

Nike X Supreme (2002)
Nike X Supreme (2002)

Nike SB x Staple (2005)

In een lijstje met spraakmakende collabs mag de Nike SB Dunk Low Staple Pigeon niet ontbreken. Deze Dunk SB heeft er volgens experts voor gezorgd dat de sneakercultuur overgenomen is door het grote publiek. Niet vanwege het geringe aantal (150) dat er totaal van gemaakt was, maar door de aandacht die de release kreeg.

Jongeren sliepen al vier nachten voor de winkel om een paartje te kunnen bemachtigen en de politie wilde hier een einde aan maken. Hierdoor ontstonden er rellen tussen de jongeren en de politie. Dit was de eerste keer in de geschiedenis dat een sneaker release rellen veroorzaakte. Het nieuws in Amerika deed hier uitgebreid verslag van, waardoor de massa kennismaakte met de wereld van exclusieve sneakers.

Nieuwsbericht over de Nike Pigeon

Nike X Patta (2006)

Patta is opgericht door Edson Sabajo en Guillaume Schmidt. Beide waren in de jaren ’90 actief in de hiphopscene. Edson als DJ en Guillaume als MC. Ze vonden elkaar in de gezamenlijke passie voor sneakers en platen. Hier vlogen ze de hele wereld voor over, om terug te komen met exclusieve spullen. Dit groeide op natuurlijke wijze uit tot het bedrijf Patta, dat officieel in 2004 opgericht is.

Twee jaar later, in 2006, worden ze al benaderd door Nike met de vraag of ze een sneaker kunnen ontwerpen voor de lancering van State Magazine. Dit is ook gelijk de reden dat dit officieel niet de eerste collab is tussen Nike en Patta. De samenwerking is eigenlijk tussen Nike en State Magazine. Maar omdat Patta het volledige ontwerp gedaan heeft, geven wij hen ook de credits. Het resultaat is de Nike Air Max 90 Homegrown Grass. Zoals de naam al doet vermoeden een kleine knipoog naar de Nederlandse cannabiscultuur. De reclame is misschien wel even sterk als de colorway zelf!

Reclame van de Air Max Homegrown

Nike X Yeezy (2009)

Nu staat Kanye helaas vooral bekend om zijn discutabele uitspraken. Daarvoor adoreerde de wereld hem door zijn muziek en zijn samenwerking met Adidas. Iets minder bekend voor de jongere generatie is de samenwerking waar het voor Kanye mee begon. In 2007 kreeg hij namelijk van Nike de mogelijkheid om voor de eerste keer zelf een sneakermodel uit te brengen.

Niet alleen voor Kanye is dit een primeur. Voor Nike is dit namelijk de eerste keer dat zij een nieuw model sneaker ontwerpen met iemand buiten de sportwereld. Na een lang design traject komt twee jaar later in 2009 eindelijk de Nike Air Yeezy 1 uit. In verschillende kleuren en materialen. Hetgeen wat ze wel gemeen hebben is dat ze ongekend populair zijn. In een paar minuten zijn alle drie de sneakers volledig uitverkocht, waardoor de hype rondom deze samenwerking alleen maar groter werd.

Nike X Yeezy (2009)
Nike X Yeezy (2009)

Nike X Ben & Jerry’s (2020)

Wanneer je aan Ben & Jerry’s denkt, denk je aan liefdesverdriet, een dekentje op de bank en troost in een bakje. Als Nike in 2020 de collab met het ijs merk aankondigt, is de interesse gelijk gewekt. Zo’n vreemde combinatie moet wel een unieke sneaker opleveren. Dat is ze zeker gelukt. Het bijzonder kleurrijke patroon met een zeer beperkte oplage zorgt ervoor dat de hype rondom de Ben & Jerry’s x Nike SB Dunk Low “Chunky Dunky ongekend hoog is.

Nike SB Dunk Ben & Jerry's Chunky Dunky zijkant
Nike SB Dunk Ben & Jerry’s

Nike X Virgil Abloh X Louis Vuitton (2022)

Helaas is een van de meest invloedrijke fashion designers van deze eeuw eind 2021 overleden. Maar ook na zijn dood laat de oprichter van Off White de sneakerwereld op zijn grondvesten schudden. Nike heeft samen met Virgil Abloh én Louis Vuitton de handen ineen geslagen. Het resultaat? 47 paar unieke Air Force 1, waarin je zowel invloeden van de designer als het Franse modehuis in terugziet.

Deze collab is extra bijzonder omdat het misschien wel het laatste grote project was van Virgil voordat hij overleed. Het prijskaartje van de sneakers liegt er ook niet om. Retail prijzen van de Air Force 1 beginnen bij €2000,-. Toch ben je blij als je destijds een paartje hebt bemachtigt, aangezien je er nu minimaal het dubbele voor kan krijgen.

Nike X Virgil Abloh X Louis Vuitton (2022)
Nike X Virgil Abloh X Louis Vuitton (2022)

Onze volgende blog

In onze volgende blog gaan we het hebben over het afkowobo van Nike. We zetten voor jou alle bekende afkortingen uit de sneakerwereld op een rijtje!