Het intrigerende leven van de jarige legende Michael Jordan

Vandaag precies 60 jaar geleden. In het Cumberland Hospital in New York, wordt de meest invloedrijke basketballer allertijden geboren. Zowel op als naast het basketbalveld heeft Jordan een enorme impact gemaakt. Hoog tijd om stil te staan bij het leven van Michael Jordan!

Het leven van Michael Jordan, de jonge jaren

Michael Jordan is geboren op 17 februari 1963. Samen met zijn vier broers en zussen groeit hij op in een warm gezin. Zijn ouders, Delores en James Jordan werken hard om het gezin een comfortabel leven te geven. Delores Jordan was een bankbediende, terwijl James bij de luchtmacht zat en later bij een elektriciteitscentrale ging werken.

Het leven van Michael Jordan kan daarom al op jonge leeftijd draaien om zijn passies; voetbal, basketbal en honkbal. Laatstgenoemde was zijn favoriet, maar dat verandert wanneer hij veel tijd met zijn broer op het basketbalveld besteedt. Daar leert Michael ook wat verliezen is. Zijn broer Larry versloeg hem namelijk keer op keer.

Dit weerhoudt Michael er gelukkig niet van om te blijven basketballen.

Het basketbal leven van Michael Jordan

The Tar Heels, North Carolina

Michael Jordan is 18 wanneer hij gaat studeren aan de Universiteit van Carolina, Chapel Hill. Culturele Geografie kiest hij als richting, zodat hij daarna Meteorologie kan studeren en uiteindelijk weerman wordt.

Zoals we inmiddels weten, heeft Michael Jordan het niet gered als weerman. Naast zijn studie speelt hij namelijk ook in het college team van Chapel Hill, bij de Tar Heels. Hier groeit hij al snel uit tot een van de belangrijkste spelers in zijn team. In zijn eerste seizoen bij de Tar Heels scoort hij het winnende punt tegen Georgetown. Dit bezorgt de North Carolina Tar Heels het kampioenschap van 1982, waardoor ze zich na 25 jaar weer het beste college team van Amerika mogen noemen!

Michael Jordan met zijn winnende punt tegen Georgetown 1982 de Jordan 1 Low Marina Blue
Het winnende punt tegen Georgetown en de Nike Jordan 1 Marina Blue

Dit succes zorgt ervoor dat zijn carrière als weerman in de ijskast gezet wordt. In de seizoenen die daarop volgen blijft de jonge Jordan scoren. Zijn goede spel blijft ook niet onopgemerkt bij de analisten. In de twee seizoenen na het kampioenschap wordt Jordan verkozen tot ”College Player of the Year”.

Met één kampioenschap en twee persoonlijke prijzen op zak, vindt Jordan het tijd voor de volgende stap. In 1984 stelt hij zich beschikbaar voor de NBA Draft.

Chicago Bulls

De draft in 1984 is de 37ste in de historie van de NBA. Tijdens een draft kunnen spelers zich beschikbaar stellen, natuurlijk onder bepaalde voorwaarden. Wanneer een speler zich kandidaat stelt, kan hij contracteert worden door een team uit de NBA.

Michael Jordan wordt in 1984 als derde speler gekozen, en mag zich vanaf dat moment speler van de Chicago Bulls noemen.

Michael Jordan in zijn eerste jaar bij de Chicago Bulls 1984 & de Nike Air Jordan 1 High Light Fusion Red
De Nike Air Jordan 1 Fusion Red & Jordan in zijn 1ste jaar bij de Bulls

De jacht op het basketbaltalent

Wanneer Michael Jordan in 1984 zijn eerste contract bij de Chicago Bulls tekent, staan merken in de rij om het grote talent te strikken. Jordan heeft zelf een sterke voorkeur voor Converse. Hij is groot fan van het merk en speelt er bijna zijn hele jeugd op.

Toch is het uiteindelijk Nike die aan het langste eind trekt. Dit komt vooral omdat Nike heel ver gaat voor de handtekening van Michael Jordan. Ze bieden hem niet alleen een enorm sponsorbedrag voor die tijd, ze willen ook een heel merk om het jonge talent heen bouwen. Ondanks de voorkeur van Michael zelf, tekent hij op aanraden van zijn ouders een contract bij het merk uit Oregon.

Peter Moore, topontwerper van Nike, moet snel naar de tekentafel om het merk Jordan vorm te geven. En zo ontstaat een van de meest populaire schoenen allertijden, de Nike Air Jordan 1 High.

Jordan’s eerste seizoen als prof

Bij de Chicago Bulls laat hij in zijn eerste seizoen gelijk zien waarom ze hem gekozen hebben in de draft. Door zijn spel en zijn persoonlijkheid eist hij al snel alle aandacht op, zowel op het basketbalveld als daar buiten. Dit zorgt bij de Chicago Bulls voor spanning. Binnen het team zijn er spelers jaloers op de aandacht die Jordan krijgt. Een deel van het team betrekt hem zelfs niet meer bij het spel. Gelukkig heeft dit weinig effect op Michael Jordan. In het eerste seizoen wordt hij dan ook verkozen tot ”NBA Rookie of the Year”.

Michael Jordan. NBA Rookie of the Year, 1985 & de Nike Air Jordan 1 CO Japan Neutral Grey
Michael Jordan, Rookie of the Year & de Nike Air Jordan 1 CO Neutral Grey

Blessureleed

Heel de basketbalwereld kijkt uit naar het tweede seizoen van Michael Jordan als speler van de Chicago Bulls. Helaas slaat in de derde wedstrijd van het seizoen het noodlot toe. Tegen de Golden State Warriors raakt hij ernstig geblesseerd nadat een bot in zijn linkervoet breekt.

Uiteindelijk staat Michael Jordan 64 wedstrijden langs de kant en is het een seizoen om snel te vergeten.

De ster Michael Jordan

In de seizoenen na zijn blessure lost hij zijn belofte definitief in. Hij gaat van talent naar superster en scoort aan de lopende band. Dit levert hem vele individuele prijzen op, waaronder de titel ” NBA Most Valuable Player” in 1988. In zijn carrière wint hij deze prijs uiteindelijk vijf keer. De belangrijkste individuele prijs in de NBA draagt sinds 2022 zelfs zijn naam. Wanneer je nu de most valuable player van de NBA wordt, krijg je de Michael Jordan trofee uitgereikt.

Ondanks zijn persoonlijke successen lukt het Michael Jordan niet om de Chicago Bulls in de jaren ’80 kampioen te maken.

Het gouden decennium

De jaren ’90 zijn voor de Chicago Bulls een stuk succesvoller. Michael Jordan neemt zijn team op sleeptouw en zowel individuele- als teamprijzen worden aaneengeregen. In 1991 mag de Chicago Bulls zich voor de eerste keer in de geschiedenis het beste team van Amerika noemen, door de LA Lakers in de finale te verslaan.

De Nike Air Jordan 1 Retro High OG Brotherhood & Jordan in de finale tegen de LA Laker, 1991
De Jordan 1 Brotherhood & Jordan in de finale tegen de Lakers

Dit is een voorbode van een zeer succesvolle periode, voor zowel Jordan als de Chicago Bulls. In de jaren ’90 wordt de Chicago Bulls maar liefst 6 keer kampioen en wordt Michael Jordan 4 keer uitgeroepen tot MVP van de NBA.

Na het laatste kampioenschap in 1998 besluit Michael Jordan te stoppen met basketbal. Toch is dit niet de laatste basketbalwedstrijd die Jordan in de NBA gespeeld heeft.

De Washington Wizards

In 2000 wordt hij mede eigenaar van de Washington Wizards. Al snel begint het weer te kriebelen en hij verkoopt zijn aandelen om weer op het veld te kunnen staan. Zo maakt Michael Jordan op 38 jarige leeftijd zijn comeback, als speler van de Washington Wizards.

Dit doet hij niet uit financiële overwegingen. Hij doneert zijn salaris namelijk aan een goed doel voor de slachtoffers van 9/11. Zo laat hij zien dat hij niet alleen een grote basketballer is, maar ook een goed mens.

Kobe Bryant x Michael Jordan, spelen voor de Washinton Wizards & de Nike Air Jordan 1 High Court Purple
Kobe Bryant x Michael Jordan (Washington Wizards) & de Jordan 1 Court Purple

Bij de Washington Wizards laat Jordan zien dat hij in de nadagen van zijn carrière het basketballen zeker niet verleerd is. In 2003 weet hij zelfs nog 43 punten in een wedstrijd te maken. Daarmee wordt hij de eerste 40 jarige basketballer die dat voor elkaar krijgt tijdens een NBA wedstrijd.

Helaas zorgen zijn punten er niet voor dat de Washington Wizards de play-offs halen. In 2003 besluit hij om definitief afscheid te nemen van het basketbal als speler en zo komt er een einde aan zijn zeer imposante basketbal carrière.

Onze volgende blog

Over twee weken komt er weer een nieuwe blog online. Daarin laten we verschillende manieren zien waarop je jouw sneakercollectie op kan bergen!