Hoeveel verschillende Jordans zijn er?

Nike en Michael Jordan. Een huwelijk dat zo in een sprookjesboek kan. Ondanks dat Jordan in 1984 openlijk flirt met Converse, komt hij toch terecht bij Nike. Sinds de eerste release van de Nike Air Jordan 1 High, zijn beide partijen onafscheidelijk. Het grote succes van de sneaker heeft er voor gezorgd dat Nike inmiddels ontelbaar veel verschillende Jordans uitgebracht heeft. Hoeveel zijn dit er? En welk model is het populairst? Wij zochten het voor jou uit!

De eerste Jordans

De Nike Air Jordan 1 High zijn de eerste Jordans die uitgebracht zijn. Deze iconische sneaker is voor het eerst uitgebracht op 1 april in 1985. De eerste reactie van basketballiefhebbers was lyrisch. In de eerste zes weken worden er maar liefst 1,5 miljoen paar verkocht. De eerste reactie van Michael Jordan zelf was minder positief. Door de kleurstelling vond hij ze namelijk op clownsschoenen lijken.

Jordans: De Nike Air Jordan 1 Lost and Found Chicago
De Nike Air Jordan 1 Lost and Found Chicago

Hoeveel Jordans zijn er gemaakt?

Omdat de eerste Jordan een mega succes was, ging Nike snel terug naar de tekentafel. Tot en met 2022 zijn er 37 Nike Air Jordans uitgebracht. Wij hebben de meest memorabele er uitgepikt!

De eerste NBA titel van Michael Jordan

In 1991 wint Michael Jordan met de Chicago Bulls zijn eerste NBA finale. Tijdens deze wedstrijd draagt hij de Nike Air Jordan VI. Deze Jordans zijn ontworpen door Tinker Hatfield. Michael Jordan heeft een grote liefde voor auto’s. Dat is inmiddels geen geheim meer. Deze liefde zie je terugkomen in het ontwerp. De vorm van de sneaker is namelijk gebaseerd op de Porsche 694 Turbo.

De Jordans VI
De Jordan VI

De favoriete Jordans van Michael Jordan

De favoriete Jordan van Michael Jordan is de Nike Air Jordan XI. Hierin worden volgens de basketballer zelf stijl en comfort perfect gecombineerd. De sneaker heeft de elegantie van een lakschoen en misstaat niet onder een pak. Door het comfort en de stabiliteit van de schoen, is dit ook zijn favoriet op het basketbalveld.

De Jordan XI

De duurste Jordans

De duurste Jordans ooit verkocht zijn de Nike Air Jordan XIII. Deze sneakers droeg Michael Jordan tijdens de NBA finale tegen Utah Jazz. Tijdens een veilig van Sotheby’s leveren de schoenen maar liefst 2,2 miljoen dollar op. Daarvoor heb je wel een wedstrijd gedragen sneaker, inclusief handtekening!

De Jordan XII, de duurst verkochte Jordans
De Jordan XIII

De laatste Jordans door Michael gedragen

16 april 2003. De datum dat Michael Jordan zijn allerlaatste wedstrijd speelt. Dit doet hij op de Nike Air Jordan XVIII, voor de Washington Wizards. De wedstrijd tegen de Philadelphia 76ers was er een om snel te vergeten. De Jordans die Michael tijdens deze wedstrijd draagt zijn dat allerminst.

Het laatste shot van Jordan

Onze volgende blog

Onze vakantie zit erop. Dat betekent dat er weer elke twee weken een blog online komt. De volgende gaat over de Nike Air Max 90. Een van Nederlands meest populaire Nike modellen. Hierdoor is het helaas ook een target voor namakers. Hoe je deze namaak 90’s herkent lees in onze volgende blog!Nike Air Jordan 1
Nike Air Jordan 1

Regelmatig krijgen wij allerhande vragen over Michael Jordan en Jordan sneakers. Hieronder hebben we de meest gestelde opgesomd en andere leuke weetjes (vinden wij dan) toegevoegd!

Wat is de eerste Jordan?

De eerste Jordan sneaker is de Nike Air Jordan 1 High. Deze basketbalschoen werd op 1 april in 1985 uitgebracht en kostte $64,99. Nike hoopt dat jaar 100.000 paar te verkopen. Deze doelstelling wordt redelijk snel gehaald. De eerste zes weken worden er maar liefst 1,5 miljoen paar verkocht!

Welke colorway was de eerste Nike Air Jordan 1 High

De eerste colorway van de Nike Air Jordan 1 High is rood en zwart. Deze kleurstelling werd echter verboden door de NBA. Iets later bracht Nike een rood witte Jordan 1 uit die wel op het basketbalveld gedragen mocht worden.

Wie is de ontwerper van de Nike Air Jordan 1 High

Peter Moore is de ontwerper van de Nike Air Jordan 1 High. Naast deze sneaker, heeft hij ook het Wing-Man en Jumpman logo van Jordan ontworpen.

Hoeveel Jordans zijn er gemaakt?

Er zijn 37 verschillende Jordans gemaakt tot en met 2022.

Wat is de duurste Jordan?

De duurst verkochte Jordan is de Air Jordan XIII, die door de basketballer zelf gedragen zijn in de NBA finale van 1998 tegen Utah Jazz. Deze schoenen gaan uiteindelijk voor 2,2 miljoen dollar onder de hamer.

Wat is Michael Jordans favoriete Nike Air Jordan

De favoriete Jordan van Michael is de Nike Air Jordan 11. Hij beschrijft ze als een perfecte combinatie van stijl en comfort.

Door wie is de Nike Air Jordan 11 ontworpen?

De Nike Air Jordan 11 is ontworpen door Tinker Hatfield. Deze geniale designer zit ook achter het ontwerp van de Jordan 3, 4 & 5.

Welke Jordans zijn door Michael Jordan zelf gedragen tijdens wedstrijden?

In totaal zijn er 37 verschillende Jordans uitgebracht. De eerste 18 zijn door Michael Jordan ook daadwerkelijk tijdens wedstrijden gedragen.

Wat zijn de populairste Jordans?

De populairste Jordans zijn de Nike Air Jordan 1. Het is het eerste model van Jordan en het bestverkopende. Niet voor niks dat er nu, meer dan 35 jaar na de release, nog steeds vele colorway’s van de schoen verkrijgbaar zijn!