De Nike Air Jordan 1 en de Nike Dunk: de verschillen op een rijtje

De Jordan 1 en de Nike Dunk. Twee modellen die rond dezelfde periode de wereld veroveren. Op het eerste gezicht lijken het bijna identieke sneakers. Toch is deze uitspraak voor sneakerheads als vloeken in de kerk. Grote groepen wereldwijd dragen alleen Jordan 1, terwijl andere liefhebbers niks anders dan Dunks rocken. Wat is nu precies het verschil tussen Jordans en Dunks? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet. Zo kan jij kiezen of je bij team Jordan of team Dunk hoort!

Geschiedenis Nike Air Jordan 1

Op het moment dat Michael Jordan tekent bij de Chicago Bulls in 1984, willen veel merken het grote talent ook aan zich binden. Jordan zelf is er al wel uit. Hij wil graag gesponsord worden door Converse. Hij speelt al zijn hele jeugd op dit merk en is er groot fan van.

Helaas voor Michael Jordan heeft Converse Larry Bird, Magic Johnson en Julius Erving al onder contract staan. In die tijd grote spelers in de basketbalwereld. Ze hadden in die periode dus geen prioriteit om nog een grote speler te contracteren.

Nike had dit wel. Zij waren dan ook bereid om heel ver te gaan voor het jonge talent. Ze bieden Jordan een bizar sponsorbedrag aan voor die tijd, en beloven een merk om de basketballer heen te bouwen. Dit voorstel zorgt ervoor dat Jordan tekent bij Nike.

De top designer van Nike, Peter Moore, moet aan het werk om het merk Jordan vorm te geven. De Nike Air Jordan 1 High, uitgekomen op 1 april 1985, is hier het eerste resultaat van.

Verschil tussen Jordans en Dunks
Jordan 1 Black and Gold

Geschiedenis Nike Dunk

In tegenstelling tot de Nike Air Jordan, is de Nike Dunk niet geproduceerd voor één speler. De Nike Dunk is een schoen ontworpen voor alle basketbalspelers en sneakerliefhebbers. In de jaren ’80 wordt basketbal in korte tijd razend populair in Amerika. Mede door opkomst van de televisie, waardoor wedstrijden ineens live te volgen zijn. Hierdoor komen er steeds meer fans, die steeds fanatieker het eigen team uit de regio steunen.

Nike speelt hier geniaal op in bij de eerste release van de Nike Dunk. Zo wordt de Nike Dunk eind 1985 een van de populairste sneakers in de verenigde staten. De eerste twaalf Dunks zijn namelijk gebaseerd op de clubkleuren van twaalf universiteitsteams. Iedere basketbal fan wilde laten zien voor welke club hij was, waardoor de eerste releases van Dunk in een oogwenk uitverkochten.

Verschil tussen Jordans en Dunks
Dunk High Sail Gum

Verschil tussen Jordans en Dunks

Nu we weten hoe beide iconische sneakers ontstaan zijn, is het tijd om ze naast elkaar te leggen. Want op het eerste gezicht hebben ze veel met elkaar gemeen. Dit komt vooral doordat het silhouet van beide sneakers veel op elkaar lijkt. Toch zijn er, wanneer je inzoomt op de schoenen, een aantal belangrijke verschillen te noemen!

Logo aan de zijkant

Bij de Nike Air Jordan 1 loopt de Nike Swoosh iets minder schuin. Daarnaast mist het Wingman logo bij de Nike Dunk. Dit is ook niet vreemd. Het Wingman logo is namelijk speciaal ontworpen voor de Jordan!

 • Verschil tussen Jordans en Dunks
 • Verschil tussen Jordans en Dunks

Logo op de tong

De logo’s op de tong lijken veel op elkaar, maar toch zie je een subtiel verschil. Bij de Dunk staat er geen Air bij op het logo.

 • Nike Air Jordan 1 Retro High OG Brotherhood Logo tong
 • Nike Dunk High Ring Bling

Logo op de hiel

Wanneer je de Jordan 1 Low vergelijkt met de Dunk Low, zie je een groot verschil op de hiel. Bij de Dunk Low staat hier Nike gestikt, terwijl bij de Jordan 1 low het Wingman logo terugkomt.

 • Nike Air Jordan 1 Low SE Homage Split White Black (W) logo hiel
 • Nike Dunk Low UCLA logo hiel

Midsole

Bij de midsole zie je duidelijk verschil tussen Jordans en Dunks. Beide gebruiken een ander patroon op de midsole. Dit is alleen te zien wanneer je de sneaker heel dichtbij houdt. Een tweede verschil is makkelijker te zien. Bij de Air Jordan 1 loopt de midsole gelijk, terwijl er bij de Nike Dunk hoogteverschillen inzitten.

 • Nike Air Jordan 1 High OG Stealth midsole
 • Nike Dunk High Retro Re-Raw Halloween (2021) midsole

Zool

Op de zool zelf zie je weinig verschil tussen Jordans en Dunks. Het grote verschil zit verstopt in de zool. De Jordan 1 heeft in de zool air technologie verstopt zitten. De Nike Dunk heeft cushioning technologie. Andere technologieën, maar beide zorgen ervoor dat je comfortabel grote afstanden af kan leggen!

 • Nike Air Jordan 1 Low Lemonade (W) zool
 • Nike Dunk Low NH Cacao Wow zool

Eyelets

Het aantal eyelets is bij de Nike Air Jordan 1 High en de Nike Dunk High hetzelfde. Beide hebben negen vetergaten aan beide kanten. De plaatsing van de bovenste gaten is alleen niet hetzelfde. Bij de Jordan 1 zitten deze meer onder elkaar.

 • Nike Air Jordan 1 High OG Heritage eyelets
 • Nike Dunk High Neutral Grey (W) eyelets

Enkel straps

De enkelstraps zien er op beide sneakers hetzelfde uit, toch is er een groot verschil. Bij de Nike Air Jordan 1 zitten ze vastgenaaid aan de schoen, bij de Nike Dunk niet.

 • Nike Air Jordan 1 High Pollen logo strap
 • Nike Dunk High Panda (W) strap

Onze volgende blog

Onze volgende blog gaat weer over Nike. Dit keer niet over bepaalde modellen, maar over collabs. Sommige samenwerkingen hebben de sneakerwereld laten ontploffen. Welke dat zijn? Wij zetten ze voor jou op een rijtje!

Verschil tussen Jordans en Dunks
Verschil tussen Jordans en Dunks

Veel gestelde vragen

We krijgen vanuit klanten veel vragen over de Nike Air Jordan 1 en de Nike Dunk. We hebben hieronder de meest gestelde vragen op een rijtje gezet!

In welk jaar is de Nike Air Jordan 1 gereleased?

De Nike Air Jordan 1 is voor de eerste keer gereleased in 1985.

In welk jaar is de Nike Dunk gereleased?

De Nike Dunk is, net als de Nike Air Jordan 1, voor de eerste keer gereleased in 1985.

Is de Nike Air Jordan 1 of de Nike Dunk eerder gereleased?

De Nike Air Jordan 1 en de Nike Dunk zijn allebei voor de eerste keer gereleased in 1985. Toch was de Nike Air Jordan 1 iets eerder. De eerste release van de Air Jordan 1 was 1 april, terwijl de Nike Dunk ongeveer vier maanden later uitkwam.

Wie heeft de Nike Air Jordan 1 ontworpen?

Peter Moore heeft de Nike Air Jordan 1 ontworpen.

Wie heeft de Nike Dunk ontworpen?

Peter Moore heeft ook de Nike Dunk ontworpen.

Hoe valt de Nike Air Jordan 1?

Nike Air Jordan 1 valt op maat. Wanneer je bijvoorbeeld van de Nike Air Max 1 maat 42 hebt, kan je voor de Jordan 1 dezelfde maat aanhouden.

Hoe valt de Nike Dunk?

De Nike Dunk valt meestal net iets kleiner uit. Wanneer je maat 42 hebt van de Nike Air Max 1 en deze zit ruim, dan kan je voor de Nike Dunk dezelfde maat aanhouden. Zitten de Air Max 1 al strak? Dan kan je het beste een halve maat groter bestellen. In onze blog, gewijd aan de maatvoering van de Nike Dunk, leggen we hier nog veel meer over uit!

Is de Nike Air Jordan 1 comfortabeler dan de Nike Dunk?

De Nike Air Jordan 1 heeft air technologie in de midsole verstopt. Dit zorgt voor veel comfort tijdens het lopen. De Dunk heeft dit niet, maar de demping in de zool zorgt wel voor ondersteuning tijdens het wandelen. Wat comfortabeler is, ligt aan jouw voorkeur!