Help! Welke maat Nike Air Max 1 heb ik?!

Je loopt door de stad, met gezonde spanning in je buik. Je gaat vandaag namelijk je allereerste paartje Nike Air Max 1 kopen in de stad! Blijkt dat JD Sport, Foot Locker en SNIPES geen Air Max 1 verkopen.. Onverrichter zake ga je naar huis om online de zoektocht voort te zetten. Na een paar minuten wordt je speurwerk beloond! Je vindt een groot assortiment aan Nike Air Max 1 op Slick-Sneakers.com. De euforie maakt al snel plaats voor twijfel. Je weet namelijk niet welke maat Air Max 1 je hebt. Geen paniek, na het lezen van deze blog weet jij welke maat Nike Air Max 1 je hebt!

Hoe vallen Nike Air Max 1?

Nike valt klein, pak een halve maat tot een maat groter. Dit advies lees je op verschillende sites terug. Maar ten opzichte van welke schoen dat is, staat er meestal niet bij. Hierdoor wordt de twijfel eerder groter dan kleiner.

In de artikelen waar ze dit vergelijk maken, wordt de maatvoering van de Nike Air Max One meestal afgezet tegen de maatvoering van herenschoenen. Er is één klein minpuntje aan dit vergelijk. De tijd dat de meerderheid van de samenleving herenschoenen draagt, ligt al een tijdje achter ons. Door deze vergelijking weet je dus nog steeds niet wat voor jou de beste maat is.

Op andere sites wordt de maatvoering van verschillende sneakermerken met elkaar vergeleken. Dit lijkt een goede methode te zijn voor het vinden van de juiste maat. Helaas kan je hier ook niet altijd vanuit gaan.

Hoe een maat valt, kan per model binnen een merk verschillen. De Air Force 1 valt bijvoorbeeld groter uit dan andere modellen van Nike. Asics gaat hierin nog een stapje verder. Zij hebben voor verschillende modellen zelfs een hele andere maatrange.

Ook binnen modellen zijn er uitzonderingen. Sommige colorway’s vallen door de gebruikte materialen groter of kleiner uit. De Nike Air Max 1 Clot Kiss Of Death valt bijvoorbeeld heel ruim omdat de voering van de schoen ontbreekt. Wanneer dit het geval is, staat dat bij ons gelukkig duidelijk vermeld in de product omschrijving.

Om de keuze eenvoudiger te maken, vergelijken wij hieronder de maatvoering van verschillende populaire sneakermodellen met de Air Max 1. De kans is groot dat je een van deze modellen in de kast hebt staan, waardoor de keuze makkelijk gemaakt is!

Nike Air Max 1 x Yeezy Boost 350 V2

Het sprookjeshuwelijk tussen Kanye West en Adidas is ten einde. Dat houdt helaas ook in dat de Yeezy Boost 350 V2 niet meer uitgebracht wordt in 2023. Toch vergelijken we dit model met de Nike Air Max One. De Yeezy Boost 350 V2 is een van de best verkochte sneakermodellen van 2022. De kans is dus zeker aanwezig dat jij hiervan een paartje in bezit hebt!

De Nike Air Max 1 valt groter uit dan de Yeezy Boost 350 V2. Je kan het beste een halve maat kleiner pakken. Wanneer je van de Yeezy Boost 350 V2 maat 43 1/3 hebt, adviseren wij om van de Air Max 1 maat 42,5 te bestellen.

De Adidas Yeezy Boost 350 V2 MX Oat & De Nike Air Max 1 CLOT Kiss Of Death CHA
De Adidas Yeezy Boost 350 V2 MX Oat & De Nike Air Max 1 CLOT Kiss Of Death CHA

Nike Air Max 1 x Nike Air Jordan 1 High

De Nike Air Jordan 1 High heeft een opmars gemaakt in Nederland. De sneaker was een aantal jaar geleden vooral populair in de Verenigde Staten en bij sneakerheads. Tegenwoordig zijn ze ook in Nederland niet uit het straatbeeld weg te denken.

Als jij een Nike Air Jordan 1 High in de kast hebt staan, weet je gelijk welke maat Air Max 1 je moet hebben. Beide modellen vallen namelijk even groot uit. Wanneer je maat 42,5 hebt van de Jordan 1 High, kan je dezelfde maat Nike Air Max 1 met een gerust hart bestellen.

De Nike Air Jordan 1 High OG Visionaire & de Nike Air Max 1 Tour Yellow
De Nike Air Jordan 1 High OG Visionaire & de Nike Air Max 1 Tour Yellow

Nike Air Max 1 x Nike Dunk High

De Nike Dunk High heeft ongeveer dezelfde opmars in Nederland gemaakt als de Jordan 1. Niet gek natuurlijk, aangezien beide modellen ook veel van elkaar weg hebben. Toch is de maatvoering net iets anders.

Waar de Jordan 1 High hetzelfde valt als de Nike Air Max 1, kan dat bij de Dunk High soms iets afwijken. Uit eigen ervaring merken we dat de Dunk High soms net iets kleiner uitvalt dan de Air Max 1.

Het ligt er dus aan hoe de Dunk High die jij in bezit hebt past. Wanneer deze strak zitten, adviseren we dezelfde maat aan te houden voor de Air Max 1. Als je Dunks al aan de ruime kant zitten, kan het verstandig zijn om een half maatje kleiner te te bestellen.

De Nike Dunk High Fragment Beijing & de Nike Air Max 1 Patta Waves Rush Maroon
De Nike Dunk High Fragment Beijing & de Nike Air Max 1 Patta Waves Rush Maroon

Nike Air Max 1 x New Balance 550

Wanneer je in 2019 aan iemand zou vragen of ze de New Balance 550 kennen, zouden ze je waarschijnlijk vragend aankijken. Drie jaar later is de 550 bijna een begrip in de sneakerwereld. Je ziet de basketbalschoen uit de jaren ’80 nu in bijna alle winkels liggen.

De New Balance 550 valt hetzelfde als de Air Max 1. Als je van dit model maat 42,5 hebt, is de kans groot dat deze maat Nike Air Max 1 je ook past.

De New Balance 550 White Pink Bordeau & De Nike Air Max 1 Madder Root
De New Balance 550 White Pink Bordeaux & De Nike Air Max 1 Madder Root

Nike Air Max 1 x Puma Slipstream

Dat de jaren ’80 een vruchtbare tijd is voor sneakers blijkt wel weer. Ook deze parel, de Puma Slipstream, wordt voor het eerst gereleased in die periode. Daarnaast is de schoen, net als de Jordan, Dunk en de 550, oorspronkelijk ontworpen voor het basketbalveld. In 2021 heeft Puma dit model nieuw leven ingeblazen. Je ziet ze vandaag de dag op steeds meer plekken terugkomen.

De Puma Slipstream heeft een maatvoering die vergelijkbaar is met die van de Nike Air Max 1. Wanneer je de Puma Slipstreams draagt in maat 42,5, kan je deze maat ook aanhouden bij de aanschaf van je eerste paartje Nike Air Max 1.

De Puma Slipstream Lo Retro & de Nike Air Max 1 Premium Hangul Day
De Puma Slipstream Lo Retro & de Nike Air Max 1 Premium Hangul Day

Maatvoering

Als je een van bovenstaande modellen in jouw collectie hebt, is de kans groot dat je de juiste maat Nike Air Max 1 weet uit te kiezen. Er zijn natuurlijk ook veel mensen die deze sneakers niet in de kast hebben staan.

Dan is het aantal centimeters dat op de sizetag staat, handig om een goede inschatting te maken. Onder dit artikel hebben we alle maattabellen van de Nike Air Max 1 geplaatst. Hier staat per maat ook het aantal centimeters aangegeven.

Een kanttekening hierbij is wel dat het aantal centimeters een richtlijn is. Waarom dat is, lees je verder in deze blog.

Mannen versus vrouwen releases

Nike brengt anno 2023 nog altijd mannen en vrouwen Air Max 1 uit. Zo is de Nike Air Max 1 Gorge Green officieel een release voor vrouwen. Terwijl de Nike Air Max 1 SH Treeline een ”mannenrelease” is. Ondanks deze aanduiding zijn alle Nike Air Max 1 door zowel mannen als vrouwen te dragen. Kijk vooral wat je mooi vindt, daarbij hoef je niet te letten op de aanduiding W (women) of M (men).

De Nike Air Max 1 Gorge Green (W) & de Nike Air Max 1 SH Treeline
De Nike Air Max 1 Gorge Green (W) & de Nike Air Max 1 SH Treeline (M)

Verschil in maatvoering

US maatvoering

Ondanks dat het niet uitmaakt of je een vrouwen- of mannenmodel koopt, is het wel goed om dit te controleren bij je nieuwe paartje Air Max 1. Vrouwenmodellen hebben namelijk een andere US maat dan mannenmodellen. Wanneer je bij een mannenmodel maat US 9 hebt, is dat bij een vrouwenmodel US 10,5. Ga dus niet automatisch uit van de US maat als je nieuwe Air Max 1 koopt.

Maat in centimeters

Als je de maattabellen voor heren en dames naast elkaar legt, valt er iets op. Er zit een afwijking tussen het aantal centimeters bij vrouwen- en mannenmaten. Een vrouwen EU-maat 42,5 is 27,5 centimeter, terwijl een mannen 42,5 EU-maat 27 centimeter is. Hoe zit dat?

De meeste mensen gaan ervan uit dat het aantal centimeters de daadwerkelijke lengte van de binnenkant van de schoen is. Helaas is CM slechts een andere manier van maatvoering van schoenen.

Sizetag Nike Air Max 1 Magma Orange
Sizetag Nike Air Max 1 Magma Orange

Hierboven zie je het voorbeeld van de Nike Air Max 1 Magma Orange. Op de sizetag staat zowel de vrouwen als mannenmaatvoering vermeld. Hier zie je dat precies dezelfde schoen volgens de vrouwenmaatvoering een halve centimeter groter is.

Wanneer je nu een vrouwenmodel Air Max 1 hebt en je volgende aankoop is een mannenmodel, adviseren wij altijd de EU maat aan te houden en niet te kijken naar het aantal centimeters dat op de sizetag staat.

Kwestie van smaak

Helaas kunnen wij jou geen formule geven zodat jij gegarandeerd de juiste maat besteld. Jouw maat heeft namelijk ook met eigen voorkeur te maken. Sommige mensen houden ervan als een sneaker strak om de voeten zit, terwijl andere het fijn vinden als de tenen wat meer speelruimte hebben.

De tips in het kort

Hieronder hebben we alle tips nog kort opgesomd, zodat je de volgende keer niet heel de tekst meer door hoeft te spitten.

  • Vergelijk de Air Max 1 met een van de genoemde sneakers uit jouw collectie
  • Kijk naar het aantal centimeters in een maattabel als richtlijn
  • Ga bij Nike Air Max 1 uit van de EU maat als je van een mannen- naar vrouwenmodel gaat of andersom.

Na het lezen van het bovenstaande stuk, kan je één ding concluderen: er is geen pasklaar antwoord welke maat Air Max 1 het beste bij jou past. Wanneer je de opgedane kennis meeneemt bij de aanschaf van je (eerste) paartje Nike Air Max 1, is de kans wel een stuk groter dat je gelijk de juiste maat kiest.

Mocht je ondanks deze informatie nog twijfelen over de maat, kan je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder met het vinden van de juiste maat!

Onze volgende blog

Zoals jullie inmiddels gewend zijn, komt er elke twee weken op vrijdag een nieuwe blog online. Tijdens onze blogs bespreken onderwerpen die wij interessant vinden, of waar wij veel vragen over krijgen.

Een vraag die regelmatig terugkomt, gaat over de echtheid van de Nike Air Max 1. Door de populariteit en exclusiviteit van de schoen is het voor oplichters lucratief om neppe Air Max 1 aan te bieden. Daarom besteden we in onze volgende blog aandacht aan dit onderwerp, zodat jij zeker weet dat je geen kat in de zak koopt.

De verschillende maattabellen

Zoals beloofd, staan hieronder de verschillende maattabellen die Nike voor de Air Max 1 gebruikt. Ben je nieuwsgierig welke sneakers wij in jouw maat hebben? Klik op jouw EU maat en je krijgt alle modellen te zien die wij in jouw maat op voorraad hebben!

Nike Air Max 1 maattabel heren

EU maatUS maatUK maatMaat in CM
35,53,5322,5
3643,523
36,54,5423,5
37,554,523,5
385,5524
38,565,524
396,5624,5
407625
40,57,56,525,5
418726
428,57,526,5
42,59827
439,58,527,5
4410928
44,510,59,528,5
45111029
45,511,510,529,5
46121130
4712,511,530,5
47,5131231
4813,512,532
48,5141332,5

Nike Air Max 1 maattabel dames

EU maatUS maatUK maatMaat in CM
35,552,522
365,5322,5
36,563,523
37,56,5423,5
3874,524
38,57,5524,5
3985,525
408,5625,5
40,596,526
419,5726,5
42107,527
42,510,5827,5
43118,528
4411,5928,5
44,5129,529

Nike Air Max 1 maattabel kinderen

EU maatUS maatUK maatMaat in CM
35,53,5Y322,5
364Y3,523
36,54,5Y423,5
37,55Y4,523,5
385,5Y524
38,56Y5,524
396,5Y624,5
407Y625

Nike Air Max 1 maattabel kleuters

EU maatUS maatUK maatMaat in CM
27,510,5C1016,5
2811C10,517
28,511,5C1117,5
29,512C11,518
3012,5C1218,5
3113C12,519
31,513,5C1319,5
321Y13,520
331,5Y120,5
33,52Y1,521
342,5Y221,5
353Y2,522

Nike Air Max 1 maattabel baby’s en peuters

EU maatUS maatUK maatMaat in CM
172C1,58
182,5C28,5
18,53C2,59
193,5C39,5
19,54C3,510
204,5C410,5
215C4,511
21,55,5C511,5
226C5,512
22,56,5C612,5
23,57C6,513
247,5C713,5
258C7,514
25,58,5C814,5
269C8,515
26,59,5C915,5
2710C9,516