Hoe weet ik of mijn Jordan 1’s echt zijn?

Regelmatig krijgen wij een bezorgde potentiële klant aan de telefoon. Zijn de Jordan 1’s echt die jullie verkopen? Helaas is dit in deze tijd geen overbodige vraag meer. Neppe sneakers zijn van alle tijden, maar de kwaliteit van namaak Jordan 1’s wordt steeds beter. Voor de koper is het daarom steeds lastiger om te zien of hij een kat in de zak gekocht heeft. Om toekomstige Jordan dragers te helpen, leggen wij in deze blog uit hoe je echte Jordan herkend. Zo hoef jij je geen zorgen meer te maken of je neppe sneakers hebt gekocht!

Jordan 1's die echt zijn Low
De Jordan 1 Low Bulls, Shadow Toe & Lemonade

Waarom zijn er neppe Jordan’s?

Al decennia lang worden neppe sneakers gemaakt. De branche van fake sneakers is vorig jaar gewaardeerd op een dikke 1,2 miljard dollar! In werkelijkheid zal dit nog een stuk hoger zijn. Cijfers van illegale praktijken zijn namelijk moeilijk in te schatten. Op het eerste gezicht lijkt dit dus een zeer lucratieve business. Hoe heeft deze markt zo groot kunnen worden?

Vanaf de jaren ’80 worden sportschoenen niet alleen meer gebruikt waar ze oorspronkelijk voor gemaakt zijn. Basketbal- en hardloopschoenen zie je steeds vaker terugkomen in het straatbeeld. Dit komt deels door het comfort van sportschoenen. Een Air Max 1 of een Air Force 1 loopt natuurlijk veel fijner dan een ouderwetse herenschoen.

Daarnaast worden rolmodellen ingezet om de verkoop van sportschoenen verder een boost te geven. Nike ging bijvoorbeeld de samenwerking met Michael Jordan aan. Omdat hij de populairste basketballer was, wilde iedereen letterlijk in zijn schoenen staan. Daarom gingen de Nike Air Jordan’s als warme broodjes over de toonbank.

Collage Nike Air Jorden 1

De verkoop van sportschoenen steeg explosief. Toch zijn sneakers al vanaf de jaren ’80 een luxeproduct geweest. De eerste Jordan High uit 1985 had een prijskaartje van 65 dollar, wat een heel schappelijke prijs lijkt voor nu. Wanneer je 65 dollar omrekent naar de waarde in 2022 kom je tot een andere conclusie. De Jordan 1 High uit 1985 heeft omgerekend namelijk een prijskaartje van 180 dollar, evenveel als nu.

De groep mensen die graag Jordan’s willen dragen maar ze niet kunnen betalen is hierdoor altijd groot geweest. Door deze groep is er een geheel nieuwe markt ontstaan, de markt van fake sneakers. In de beginjaren van de fake sneakers was het niet moeilijk om deze te onderscheiden van echte sneakers. De markt van nep sneakers heeft zich echter ook in rap tempo ontwikkeld, waardoor het onderscheid steeds lastiger te maken is.

Er is nog een andere reden waarom de markt van namaak sneakers zo groot is. Veel sneakers worden in een zeer beperkte oplage uitgebracht. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar een bepaalde colorway vaak veel groter is dan het aanbod. Door het beperkte aanbod en de hoge vraag, schieten de resell prijzen voor bepaalde modellen omhoog. Hierdoor wordt de groep potentiële klanten voor namaak sneakers nog groter.

Jordan 1’s die echt zijn: De Nike Air Jordan 1 High Court Purple
De Nike Air Jordan 1 High Court Purple

Hoe worden neppe Jordan’s gemaakt?

De fabrikanten van nep sneakers weten steeds beter hoe echte Jordan’s gemaakt worden. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van namaak Jordan’s nog elk jaar omhoog gaat. Dit lijkt niet de enige reden te zijn waarom het voortaan zo moeilijk is om echt van nep te onderscheiden. Wanneer je een hele goede replica hebt, is de kans namelijk aanwezig dat deze in dezelfde fabriek gemaakt is als een authentic Jordan. Het volgende verhaal gaat rond in de sneakerwereld:

Nike sluit contracten af met fabrieken. Zij willen bijvoorbeeld dat een fabriek in China 10.000 Nike Air Jordan 1 High Hand Crafted produceert. Nike levert dan ook voor precies 10.000 sneakers materialen aan. Zo zorgt Nike ervoor dat de fabriek niet stiekem meer sneakers produceert. De fabriek heeft na de batch van 10.000 Nike Air Jordan 1 High Hand Crafted geen materialen over. Ze bezitten alleen nog wel het patroon van de schoen. Hierdoor kunnen ze vervangende materialen inkopen en extra sneakers produceren voor de illegale markt. Dit zorgt er gelijk voor dat de sneakers bijna identiek zijn, omdat de fabrikant precies weet hoe de schoen in elkaar zit.

Uiteraard is dit verhaal nooit bevestigd door fabrieken die Jordan’s produceren. Het blijft daarom speculeren hoe neppe Jordan’s gemaakt worden. Feit is wel dat replica’s steeds beter worden en steeds lastiger van echt te onderscheiden zijn.

Maar hoe weet je dan of Jordan 1’s echt zijn? Gelukkig zijn er een aantal punten die je kan controleren. Mochten al deze punten kloppen, dan kan je met grote zekerheid zeggen dat je een authentiek paartje Jordan’s in handen hebt.

Jordan 1's die echt zijn. De Nike Air Jordan 1 High Hand Crafted
De Nike Air Jordan 1 High Hand Crafted

Aan welke punten zie je dat Jordan 1’s echt zijn?

1.      De verkopende partij

De controle begint al voordat je jouw nieuwe Jordan’s besteld hebt. Stel je bent al een tijdje op zoek naar een specifieke colorway. Deze zijn in reguliere winkels nergens meer de krijgen en op bij een betrouwbare partij worden ze aangeboden voor meer dan € 500,-. Wanneer je ze dan ergens online tegenkomt voor € 105, is er een mogelijkheid dat je het geluk aan je zijde hebt. Een veel grotere kans is dat je neppe Jordan’s gevonden hebt.

Wanneer een aanbieding namelijk te mooi lijkt om waar te zijn, is dit in 99 procent van de gevallen ook. Een verkoper van authentieke Jordan’s biedt sneakers niet aan voor een kwart van de marktwaarde.

Een lot uit de loterij, of een kat in de zak?

Wanneer jouw nieuwe paartje Jordan’s voor een marktconforme prijs aangeboden wordt, is de kans al groter de Jordan 1’s echt zijn. Toch is het belangrijk om nog een aantal zaken te controleren voor je de sneaker daadwerkelijk koopt. Het kan vanuit de verkoper ook tactiek zijn. Hij kan zijn nep sneakers voor een hogere prijs aanbieden zodat de Jordan 1’s echt lijken. Let op onderstaande punten bij een site.

Bereikbaarheid klantenservice

Bedrijven die echte sneakers verkopen, vinden het over het algemeen fijn om contact met klanten te hebben.

Reviews

Kijk ook naar de reviews van de verkopende partij. Ga hierbij niet alleen uit van de recensies die op de site zelf staan. Deze kunnen gefilterd of zelf gemaakt zijn door het bedrijf. Reviews van Google en Trustpilot zijn een betere graadmeter om de betrouwbaarheid te controleren. Mochten hier veel slechte of heel weinig reviews staan, is het aan te raden om extra alert te zijn.

Vrienden

Vrienden zijn hierin ook een goede raadgever. De kans is groot dat jij niet de enige sneakerhead in de groep bent die regelmatig online een paar Jordan’s besteld. Wanneer je twijfelt over een site, doe even navraag in je vriendenkring. Wanneer iemand goede ervaringen met een site heeft, verhoogd dat de betrouwbaarheid van de verkopende partij.

2.      De schoenendoos

Eindelijk, je nieuwe paartje Jordan’s is binnen! Voordat je uit enthousiasme de sneakers gelijk aantrekt, bekijk eerst de doos. Al voordat de schoenendoos geopend is, kan je aan een aantal kenmerken zien of je nieuwe paartje Jordan 1’s echt zijn. Het kan zijn dat de doos van jouw nieuwe Jordan’s afwijkt ten opzichte van eerdere aankopen. Nike gebruikt niet voor alle Jordan’s dezelfde doos, wat op sommige sites wel beweerd wordt. Regelmatig laten ze de kleuren van de doos matchen met de schoen, maar dit doen ze niet bij elke release.

Je kan het best Googelen naar de doos van jouw gekochte sneakers. Wanneer je bijvoorbeeld een paartje Nike Air Jordan 1 Low Bred Toe gescoord hebt, Google dan: Shoe box Nike Air Jordan 1 Low Bred Toe. Vergelijk jouw doos met de schoenendozen op internet. Let hierbij niet alleen op de kleur van de doos, maar ook op de stickers aan de zijkant van de doos.

Dozen van Jordan 1's die echt zijn.
Dozen van de Jordan 1 High Heritage, Marina Blue, Visionaire, Hand Crafted

3.      Stijl- en QR code’s

Op de bovengenoemde sticker staat onder andere een stijlcode . De stijlcode kan je wederom googelen, om te kijken of je bij dezelfde schoen uitkomt als die je gekocht hebt. Sinds een paar jaar staat er naast de stijlcode ook een QR-code op de sticker. Bij Jordan 1’s die echt zijn kom je op de site van Nike terecht wanneer je de QR code scant. Bij fake sneakers is dit niet altijd zo.

De informatie die op de sticker staat, komt ook terug op het label aan de binnenkant van de schoen. Het label zit niet altijd op dezelfde plek. Dus schrik niet als het label van je nieuwe Jordan’s niet op dezelfde plek zit als bij je oude paartje. De stijlcode, maat en QR code moeten overeenkomen met de sticker aan de buitenkant.

4.      Neppe logo’s herkennen

Er zijn meerdere logo’s die je terugvindt op een Jordan:

De Nike Swoosh

Deze wordt sinds 1971 gebruikt op kleding en sneakers van het merk. Ondanks dat het logo al meer dan 50 jaar bestaat, gaan de makers van nep Jordan’s nog regelmatig de mist in met de Swoosh. Controleer of het logo in juiste dikte en hoek op de Jordan gestikt is. De Swoosh loopt door op de hiel richting de andere zijkant van de Jordan. De twee Swooshes op beide zijkanten bestaan dus uit één stuk.

Het Wingman logo

ontworpen door de legendarische designer Peter Moore, is even oud als de Nike Air Jordan 1 zelf. Dit logo vind je sinds 1985 terug op de schoen. Het logo bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit twee vleugels. In het midden van deze vleugels staat een basketbal afgebeeld. Boven dit geheel staan de woorden ‘Air Jordan’ in een banier.

Dit logo komt, in tegenstelling tot de Nike Swoosh, niet altijd op dezelfde plek terug bij een Jordan 1. De Nike Air Jordan 1 High en Mid hebben het logo op de buitenkant van de kraag staan. Aangezien de Nike Air Jordan 1 Low een stuk lager is, komt het Wingman logo daar terug op de hiel.

Het Jumpman logo

Dit prachtige logo heeft een Hollands tintje. Het logo is namelijk gebaseerd op een foto van Michael Jordan die gemaakt is voor LIFE magazine in 1984. Deze foto is gemaakt door Jacobus Rentmeester, een Nederlandse roeier en fotojournalist. Bij de Nike Air Jordan 1 Low en de Nike Air Jordan 1 Mid is dit logo meestal terug te vinden op de tong. Bij de hoge Jordan 1 wordt het Jumpman logo bijna nooit gebruikt.

Mocht je niet goed weten hoe een van de logo’s er precies uitziet, is het altijd goed om ook hierbij het internet te raadplegen. Bij alle drie de logo’s én de positionering moet er wel een kleine kanttekening geplaatst worden.

De logo's op de Nike Air Jordan 1 Low White Lucky Green
Alle drie de logo’s op de Nike Air Jordan 1 Low White Lucky Green

Soms komen er speciale releases uit van een Jordan. Bij deze speciale releases kan Nike wel eens afstappen van de gebruikelijke plaatsing van logo’s. Wanneer een logo op een andere plek staat of helemaal weggelaten is, betekent dit niet automatisch dat je een nep Jordan in handen hebt. Wanneer je een afwijking constateert, is het wel goed om de overige punten extra goed te controleren.

5.      Andere details op de schoen

Buiten logo’s om zijn er ook andere details op de Jordan’s die je kan controleren. De netheid van de stiksels bijvoorbeeld. Jordan 1’s die echt zijn, zijn over het algemeen goed afgewerkt, dus de stiksels zijn gelijkmatig verdeeld op de schoen. Het aantal gaten waar de veters doorheen gaan, staan per model vast. In de Nike Air Jordan Low zitten in totaal 14 vetergaten. Bij de Jordan 1 Mid zijn dat er 16 en de hoogste Jordan 1 heeft 18 vetergaten.

Helaas komt het ook voor dat een authentieke Jordan niet helemaal perfect is. Er worden jaarlijks meer dan een miljoen Jordan 1’s gemaakt. Ondanks de controles die Nike zelf uitvoert, worden er wel eens schoenen afgeleverd waarbij de afwerking discutabel is.

Zoals je hierboven hebt gelezen, is het lastig om met 100 procent zekerheid te zeggen of je een echte Jordan gekocht hebt. Vooral wanneer het een zeer goede replica is. Maar wanneer alle bovenstaande punten positief zijn, is de kans wel een heel stuk groter!

Gelukkig heeft Slick Sneakers alleen maar de beste Jordan’s in huis. En deze zijn gegarandeerd echt! Klik hier voor het overzicht en scoor jouw exclusieve Jordan.

Inschrijven nieuwsbrief