Meer dan een sneaker: de impact van de Nike Air Max 1 op de modewereld

Ik ben fulltime met sneakers bezig. Niet alleen werk gerelateerd, maar ook privé. Wanneer ik mensen voor het eerst zie, check ik eerst altijd even de schoenen die ze aanhebben. Zelfs in mijn slaap komen sneakers met grote regelmaat voorbij. Het is geen gewaagde conclusie dat sneakers, en de Nike Air Max 1 in het bijzonder, een grote invloed hebben op mijn leven. Sta ik hier alleen in, of rijkt de invloed van de Air Max 1 veel verder? Wat is de impact van de Nike Air Max 1 op de modewereld? Ik heb het voor je uitgezocht!

Het ontstaan van de Air Max 1

Over het ontstaan van de Nike Air Max 1, hebben we een hele blog geschreven. Deze gemist en geen tijd om terug te lezen? Hier een korte recap!

Het ontstaan van de Air Max 1 begint bij de uitvinding van de air technologie. Deze technologie hebben we te danken aan Rudy Franklin. Niemand, behalve Nike, zag het zitten in het idee van Rudy . Toch heeft dit idee er uiteindelijk voor gezorgd dat er een revolutie plaatsgevonden heeft in de wereld van sportschoenen. Door zijn uitvinding was het vanaf 1978 letterlijk mogelijk om op lucht te lopen!

De air technologie is er. Nu was er alleen nog een ontwerper nodig die zo gek is om deze air technologie zichtbaar te maken in de schoen. Deze gek vond Nike in Tinker Hatfield. Met het Center Georges Pompidou als inspiratiebron komt Hatfield met de eerste schets voor een grensverleggende hardloopschoen.

Na interne strijd, verkruimelde prototypes en aanpassingen was het in 1987 eindelijk zover. De introductie van de Nike Air Max 1.

Eerste reclame Air Max 1

Impact Nike Air Max 1

Ondanks dat de Nike Air Max 1 geïntroduceerd is als hardloopschoen in 1987, werd de sneaker al snel geadopteerd door de fashion industrie. De impact die de Air Max 1 hierop maakte, is uiteindelijk veel groter geweest dan in de hardloopwereld.

Het design

Het design van de Nike Air Max 1 was revolutionair. Niet eerder durfde een bedrijf het aan om een zichtbare air unit in een sneaker te verwerken. Bang voor problemen in de productie, bang voor onvoorziene kosten, bang voor de reactie van het publiek. De grootste inschattingsfout was verwachte de reactie van het publiek. Zij sloten het gedurfde design namelijk al snel in hun hart. Meer dan 5 miljoen paar gingen er in de periode na de eerste release over de toonbank. Hiermee werden vorige verkooprecords door Nike verpulverd.

De uiteindelijke impact van de Air Max 1 op de sneakers die erna kwamen? Inmiddels zijn er meer dan dertig verschillende modellen op de markt gebracht door Nike waarbij de air technologie in de zool zichtbaar is.

Evolutie van de Air Max

Cultuur

De Nike Air Max 1 wordt al snel een verkoopkanon. De vijf miljoen schoenen waren niet alleen gekocht door hardlopers. Integendeel, de meeste werden verkocht aan mensen die de Nike Air Max 1 droegen in hun vrije tijd. Nu is dit heel normaal. De meerderheid van de mensen draagt tegenwoordig sneakers in plaats van normale schoenen.

Dat was in die tijd wel anders. De Nike Air Jordan 1, de Dunk en de Adidas Superstar werden al wel gedragen op straat door liefhebbers. De Nike Air Max 1 zorgde echter voor een cultuuromslag. Een cultuuromslag waarbij het normaal werd om sportschoenen als fashion item te dragen. De kans is groot dat de sneakercultuur die wij nu kennen, er zonder de Nike Air Max 1 er niet zou zijn.

Inmiddels is de Air Max 1 bijna cultureel erfgoed in Nederland. Er zijn bijna ontelbaar veel Instagrams die specifiek gericht zijn op de Air Max. De grotere accounts worden gevolgd door meer dan honderdduizend sneakerheads. Er zijn speciale podcasts en talkshows, waarbij er uren gepraat wordt over alles wat met sneakers te maken heeft. Wil je graag weten wat andere van jouw nieuwe Air Max 1 vinden? Van elke release zijn anno 2023 vele review filmpjes te vinden.

Review van de Shima

Collabs

Nike heeft met de Air Max 1 de scheiding tussen sport en fashion laten verdwijnen. Nu de Air Max 1 ook als mode item gedragen wordt, waarom ook niet de samenwerking aangaan met streetwear merken?

Dat is precies wat Nike al decennia doet. Hiermee explodeert de populariteit van de Air Max 1 en de modellen die daarop volgen. Daarnaast heeft het ook een grote impact op de merken waar ze mee samenwerken. Nike zoekt niet alleen naar gevestigde merken. Ze geven juist ook kleine nieuwe merken met een goede visie de kans. Zo gaven ze Atmos twee jaar na oprichting al de kans om een sneaker te ontwerpen. Hierdoor hebben ze een grote impact op de groei van die bedrijven.

Nike X Atmos

Onze volgende blog

In onze volgende blog behandelen we een onderwerp waar we veel vragen over krijgen. Welke sneakers zijn het best wanneer je smalle voeten hebt? Je leest er alles over in onze volgende blog!