Neppe Nike Air Max 1, hoe herken ik die?

Neppe Nike Air Max 1, je ziet ze steeds meer en ze worden steeds beter. Helaas is de kans dus steeds groter dat je per ongeluk een fake paartje besteld. Toch zijn er nog een aantal punten die je kan checken voor je nieuwe Air Max koopt. Die hebben wij voor jou op een rijtje gezet. Na het lezen van deze blog kan jij de oplichters er een stuk beter uitpikken!

De magische formule

Wij zouden jullie graag een magische formule geven. Eentje waardoor je zeker weet dat jouw nieuwe Air Max One legit zijn. Helaas is die er niet. Dit heeft meerdere redenen.

De productie van fake sneakers ontwikkelt namelijk nog steeds. Vroeger was het niet moeilijk neppe Air Max 1 te herkennen. Het silhouet van de sneaker was min of meer hetzelfde maar daar was dan ook wel alles mee gezegd.

Jammer genoeg heeft de markt van namaak sneakers zich in de afgelopen decennia ook sterk ontwikkeld. Nike Air Max 1 worden dus steeds beter nagemaakt. Wat vandaag nog een goede indicator kan zijn om een nep sneaker van echt te onderscheiden, kan volgend jaar misschien wel identiek nagemaakt worden. Wij kunnen dus niet één onderdeel van de sneaker geven waar je op moet letten om een neppe Air Max 1 te herkennen.

De tweede reden hiervoor ligt bij Nike zelf. De Nike Air Max 1 wordt al vanaf 1987 uitgebracht. In de jaren die daarop volgen wordt het productieproces regelmatig aangepast of verbeterd. Hierdoor kunnen releases uit bepaalde jaren bijvoorbeeld licht afwijken qua shape.

De Nike Air Max 1 Tour Yellow (2022) en de Nike Air Max 1 OG Anniversary Red (2018)
De licht afwijkende shape van de Nike Air Max 1 Tour Yellow (2022) en de Nike Air Max 1 OG Anniversary Red (2018)

De laatste reden ligt bij ons, sneakerliefhebbers. Wij zijn dol op de Air Max 1. Als dit model dan in een colorway uitkomt met afwijkende details, worden we helemaal wild. En dat weet Nike natuurlijk ook. Daardoor komt er met regelmatig een exclusieve Air Max 1 uit, die net iets afwijkt van normale releases.

Neppe Nike Air Max 1, waarom?

Vanaf het moment dat sneakers bestaan, worden ze ook nagemaakt. Deze markt lijkt, net als de sneakermarkt zelf, nog elk jaar te groeien. Hoe komt het dat het aanbod, maar ook de vraag naar neppe Air Max 1 zo hoog is?

Al snel na de eerste release in de jaren ’80 wordt de Nike Air Max 1, van origine een hardloopschoen, geadopteerd door de sneakerwereld. Vanwege het draagcomfort en het revolutionaire uiterlijk, wilde iedereen op een paartje Air Max 1 lopen.

De Nike Air Max 1 OG Red
De Nike Air Max 1 OG Red

Helaas was dat door het prijskaartje niet voor iedereen weggelegd. De vraag naar goedkope replica’s ontstaat hierdoor. Waar de vraag er is, volgt het aanbod vanzelf. Zo ontstaat er in de jaren ’90 de markt van nep sneakers.

Wat de markt van replica’s nog verder voedt, is de exclusiviteit van bepaalde modellen. Sommige uitgaves van de Air Max 1 worden in zeer kleine aantallen geproduceerd. De vraag overstijgt het aanbod, waardoor de resell prijzen de pan uit rijzen. De groep die veroordeeld is tot het kopen van neppe Nike Air Max 1, wordt zo nog groter.

Aan welke punten herken je neppe Nike Air Max 1?

Ondanks het ontbreken van een magische formule, kunnen wij wel een aantal tips meegeven. Tips die ervoor zorgen dat de kans verkleint dat je bedonderd wordt bij het scoren van een vers paartje Nike Air Max 1.

De verkoper

Je hebt op een sneakersite een paartje Air Max 1 gezien die je graag toe wil voegen aan je collectie. Het lijkt jouw geluksdag, ze hebben hem namelijk ook nog in jouw maat! Voordat je jouw nieuwe Nike’s gaat bestellen, is het verstandig om al een aantal punten te checken van de verkoper.

Het aanbod

Het is zinvol om het aanbod van de verkopende partij te checken. Wanneer een site bijvoorbeeld nog een hele size range te koop heeft staan van de Atmos Animal Pack, is de kans groot dat je neppe Nike Air Max 1 gevonden hebt. Als je denkt dat wel echt zijn, neem dan alsjeblieft contact met ons op, want dan heb je zojuist een goudmijn gevonden!

Nike Air Max 1 Atmos Animal
De Nike Air Max 1 Atmos Animal

De prijs

De prijs van jouw nieuwe Air Max 1 kan ook iets zeggen over de authenticiteit. Wanneer je een paartje hebt uitgekozen, kijk altijd even naar de marktconforme prijs. Het kan natuurlijk zijn dat een site sneakers zo goedkoop mogelijk aan wil bieden, waardoor de prijs lager is dan bij andere verkopers. Wanneer het verschil echter heel groot is, raad ik je aan de andere punten extra te controleren om zo teleurstelling te voorkomen.

Als jij een paartje Air Max 1 tegenkomt waarvan de prijs te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit in de meeste gevallen ook.

Neppe Nike Air Max 1
Een bijzonder goede deal voor de Air Max 1 Travis Scott…

Foto’s

Een foto zegt meer dan 1000 woorden, luidt het gezegde. Dat is misschien bij het herkennen van replica’s niet helemaal van toepassing, maar foto’s kunnen je wel een goede indicator zijn.

Wanneer een verkopende partij weinig eigen foto’s en content heeft, is het goed om alert te zijn. Mocht je twijfelen of de verkoper niet van iemand anders foto’s gebruikt, kan je altijd vragen om tagged foto’s. Dat zijn foto’s waarop de verkoper niet alleen de sneaker, maar ook iets herkenbaars fotografeert. Zo weet je zeker dat de verkoper de schoen ook in bezit heeft.

Reviews

Kijk altijd even naar de reviews van een verkoper. Controleer hier niet alleen de reviews op de site zelf. Deze kunnen namelijk door het bedrijf zelf gegenereerd zijn. Google en Trustpilot zijn goede partijen om te controleren of een verkoper betrouwbaar is.

Je hoeft niet gelijk af te schrikken als een bedrijf weinig reviews heeft. Misschien bestaat de organisatie pas net en hebben ze nog weinig sneakers verkocht. Het is wel goed om bij weinig of slechte reviews op Google en/of Trustpilot alert te zijn.

Reviews Trustpilot
Reviews op Trustpilot zijn vaak een goede graadmeter voor betrouwbaarheid

Verzending

Kijk op de site naar de verzendprocedure en -tijd. Als een verkopende partij een verzendtijd heeft van meer dan 10 werkdagen, kan het zijn dat hij de sneakers zelf niet in bezit heeft.

In het gunstigste geval doet de verkoper aan dropshipping. Dat houdt in dat hij de sneakers pas in gaat kopen wanneer hij een bestelling binnen heeft gekregen. Het risico voor jou is dat de verkoper jouw sneaker niet (snel) gevonden krijgt. Zo kan het voorkomen dat jij lang moet wachten op je nieuwe Air Max 1 of ze zelfs helemaal niet krijgt.

In het slechtste geval bestelt de verkopende partij jouw sneakers op Ali Expres, en krijg jij neppe sneakers thuisgestuurd.

Retourbeleid

Controleer of er een retourprocedure op de site staat. Het kan zijn dat sommige sneakers uitgesloten zijn van het retourbeleid vanwege exclusiviteit. Een betrouwbare sneakerverkoper informeert de klanten hier eerlijk over. Als je helemaal geen retourbeleid vindt op een site, is het goed om andere punten extra goed te controleren.

De klantenservice

Kijk op de site of er een telefoonnummer te vinden is. Als je twijfelt over een verkopende partij, bel de shop op. Boeven hebben over het algemeen iets minder graag contact met hun potentiële klanten dan sneakerliefhebbers.

Friends & Family

Waar je mee omgaat word je mee besmet. Je bent waarschijnlijk niet als enige in jouw kring besmet met het sneakervirus. Vraag aan vrienden of familie of ze de verkoper kennen en wat hun ervaring is. Wanneer iemand een goede ervaring met een site heeft, verhoogd dat de betrouwbaarheid!

Jouw ontvangen Air Max 1

Misschien had je al Air Max 1 besteld voor je deze blog tegenkwam. Bovenstaande punten zijn dan helaas mosterd na de maaltijd voor jou. Gelukkig zijn er bij ontvangst van jouw sneakers ook veel zaken die je kan controleren. Mocht je daaruit concluderen dat je toch neppers gekocht hebt, is er hopelijk wel een mogelijkheid tot retourneren.

De doos

De sneakerdoos zorgt er niet alleen voor dat jouw nieuwe paartje Air Max 1 onbeschadigd aankomt, maar geeft je ook al een eerste indicatie op authenticiteit. Als jouw nieuwe sneakers niet in een doos maar in een zak zitten, is de kans groot dat je een spreekwoordelijke kat in de zak gekocht hebt.

Nike stopt zijn sneakers namelijk altijd (uitzondering daargelaten) in een doos, terwijl de Ali Expres variant meestal in een zak zitten. Nike gebruikt de laatste jaren voornamelijk een rode schoenendoos voor de Air Max 1, maar hier wijken ze ook regelmatig vanaf.

Om te kijken of jouw nieuwe Air Max 1 in een originele doos zitten, kan je het beste internet raadplegen. Google naar de doos van jouw sneakers. Wanneer je de Nike Air Max 1 Burgundy Crush gekocht hebt, Google dan: Shoe box Nike Air Max 1 Burgundy Crush. Vergelijk jouw ontvangen doos met de schoenendozen op internet.

De Nike Air Max 1 Burgundy Crush, zit in een zwarte in plaats van rode sneakerdoos
De Nike Air Max 1 Burgundy Crush, zit in een zwarte in plaats van rode sneakerdoos

Label op doos en in de Air Max 1

Op de schoenendoos zit aan de zijkant ook een sticker. Op deze sticker staat informatie over de sneaker, zoals de stijlcode en de maatvoering. De stijlcode kan je Googelen. Zo kan je zien of je bij dezelfde Air Max 1 uitkomt als die je gekocht hebt.

Op de sticker zit bij nieuwere releases ook een QR code. Bij echte Air Max 1 kom je na het scannen van die code op de Nike site terecht.

De informatie die op de sticker staat, vind je ook terug in de binnenkant van de Air Max 1 op een label. Vaak vind je dit label onder de tong. Wanneer dit niet zo is, betekent het niet gelijk dat je neppe sneakers gekocht hebt. Bij sommige releases zit het label namelijk op een andere plek. De informatie van beide labels moet overeen komen.

De Nike Air Max 1 Clot Kiss Of Death (2021) heeft een afwijkende plek voor het label
De Nike Air Max 1 Clot Kiss Of Death (2021) heeft een afwijkende plek voor het label

Accessoires & details

Nike verwent de sneakerliefhebber regelmatig door extraatjes toe te voegen aan de Air Max 1. Bij het eerste deel van de Patta Wave Pack zit bijvoorbeeld een armbandje. Bij de Nike Air Max 1 Kasina Won-Ang Pack zit een sleutelhanger. Er zijn heel veel voorbeelden te noemen van releases waar bijzonderheden zijn toegevoegd.

Ook worden er op de Air Max 1 zelf regelmatig unieke details toegevoegd. Zo is op de Nike Air Max 1 Premium Hangul Day de Air bubbel ondoorzichtig gemaakt en heeft de Nike Air Max 1 Master Magma Orange speciale lacetips.

Deze accessoires en details zijn door grote sneakersites, vaak prachtig vastgelegd. Hierdoor kan jij makkelijk het vergelijk maken.

Het armbandje van de Nike Air Max 1 Patta Waves Rush Maroon
Het armbandje van de Nike Air Max 1 Patta Waves Rush Maroon

Afwerking stiksels

Neppe Air Max 1 zijn vaak iets minder goed afgewerkt dan originele. De stiksels kunnen je daarom nuttige informatie geven. Kijk hierbij of de stiksels gelijkmatig zijn, en of de plaatsing van de stiknaden gelijk zijn aan een origineel exemplaar dat je op internet opgezocht hebt.

Wanneer er een stiksel los zit of niet 100% recht, betekent het niet gelijk dat je opgelicht bent. Een Nike Air Max 1 is geen Italiaanse maatschoen, waardoor bijvoorbeeld een los stikseltje voor kan komen. Als dit bij jouw aangekochte paartje is, controleer dan de rest van de punten extra goed.

De stiknaden van de Nike Air Max 1 Tour Yellow
De stiknaden van de Nike Air Max 1 Tour Yellow

Bestudeer de Swoosh

De Swoosh is misschien wel het meest bekende merkteken in de wereld. Desondanks gaat het op dit onderdeel bij replica’s nog regelmatig fout. De plaatsing is niet helemaal juist, of de lengte en kromming van de Swoosh komt niet helemaal over met het origineel.

Ook dit is het makkelijkst te controleren door jouw sneakers te vergelijken dezelfde originele op internet.

Vorm van de neus

De vorm van de neus kan ook verraden dat het om een namaak exemplaar gaat. Let hierbij wel op. De neus van originele Air Max 1 kan ook afwijken door productiejaar, materialen én maat. Bij hele grote maten kan de neus iets sneller indeuken. Dus controleer de neus van jouw Air Max One met het originele op internet. Wanneer je verschillen ziet, is het goed om de andere punten nog kritischer te inspecteren.

De insole

De insole van de Air Max 1 is onzichtbaar vanaf de buitenkant. De makers van namaak sneakers willen hier daarom nog wel eens lakser in zijn. Dit is dus goed om te controleren met een origineel paartje. Vooral omdat Nike van de insoles regelmatig ware kunststukjes maakt, zoals bij de Nike Air Max 1 Light Madder Root en de SH Treeline.

De insoles van de Light Madder Root en de SH Treeline
De insoles van de Nike Air Max 1 SH Treeline en de Light Madder Root

De midsole

Met de midsole doet Nike (speciale releases daargelaten) meestal geen gekke dingen. Dit betekent dat de Air Bubbel dezelfde grootte heeft. De zichtbare Air Technologie in de midsole van de Air Max 1 is altijd hetzelfde en de inkepingen aan de zijkant zijn hetzelfde gepositioneerd. Wanneer dit op jouw aankoop afwijkt, is het goed om de rest nog beter te controleren.

De outsole

De outsole van een Air Max 1 wordt bijna altijd met hetzelfde patroon geproduceerd. Daardoor is dit ook een goed onderdeel van de sneaker om te controleren. Bij neppe 1’tjes zitten nog wel eens afwijkingen in het patroon of details van de outsole.

De lichtdoorschijnende outsole van de Nike Air Max 1 Premium Symbols
De lichtdoorschijnende outsole van de Nike Air Max 1 Premium Symbols

Onze volgende blog

Hopelijk weet je door het lezen van deze blog beter op welke punten je moet letten bij het kopen van nieuwe Air Max 1. Zo word jij niet meer opgelicht en kan je met een gerust hart je nieuwe paartje Nike Air Max 1 rocken.

Over twee weken wordt de levende legende Michael Jordan 60 jaar. Onze volgende blog staat daarom in het teken van deze iconische basketballer.