Verschil tussen de Nike Air Max 1 en Nike Air Max 90

De Air Max 1 en de Air Max 90, twee zwaargewichten in de sneakerwereld. Er zijn weinig landen waar deze modellen zo populair zijn als in Nederland. Tijd om deze twee iconische sneakers naast elkaar te houden! Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen deze parels?

Advertenties van de Air Max
Eerste Air Max 1 en 90

Historie

Voor we beide sneakers met elkaar vergelijken, duiken we eerst even de historie in! Wanneer, door wie en hoe zijn beide sneakers ontworpen?

Historie Nike Air Max 1

Wanneer is de Nike Air Max 1 uitgevonden?

De Nike Air Max 1 is in 1987 uitgevonden. In deze periode gaat het Nike voor de wind. Midden jaren ’80 is de Nike Dunk en de Nike Jordan uitgekomen. Met deze schoenen veroveren ze in korte tijd de basketbal- en sneakerwereld. Ze hebben alleen een probleem binnen het designteam, want innovatieve modellen worden er nauwelijks gemaakt in die tijd. Daarom nemen ze in 1985 bedrijfsarchitect Tinker Hatfield aan.

Door wie is de Nike Air Max 1 ontworpen?

Tinker Hatfield is het brein achter de Nike Air Max 1. In het jaar dat hij als designer begint bij Nike, maakt hij een reis naar de stad van van de liefde. Hier bezoekt hij ook het imposante Center Georges Pompidou. Heel sneaker liefhebbend Nederland mag blij zijn met dit bezoekje. Hier haalt hij namelijk de inspiratie voor de Air Max 1 vandaan.

De Center Georges Pompidou maakt het onzichtbare zichtbaar. De techniek die altijd zo diep mogelijk weggestopt zit in een gebouw, is hier het stralende middelpunt. Dit brengt Tinker Hatfield op een idee. Waarom stellen we de prachtige Air technologie niet tentoon in onze sneakers?

En zo geschiedde. Een aantal schetsen, prototypes en interne discussies later was daar in 1987 de Air Max 1. De schoen die de sneakerwereld voor altijd veranderd heeft.

OG Big Bubble
1ste schets en de OG Big Bubble

Wil je het hele verhaal lezen over het ontstaan van de Air Max 1? We hebben hier in oktober 2022 een hele blog aan gewijd!

Historie Nike Air Max 90

Wanneer is de Nike Air Max 90 uitgevonden?

De Nike Air Max 90 is in 1990 voor de eerste keer uitgekomen, wat de naam ook al wel een beetje doet vermoeden. Veel sneakerliefhebbers denken dat dit de opvolger van de Air Max 1 is, maar tussen beide sneakers zit nog de Air Max 2. Dit is ook de reden waarom de 90 oorspronkelijk de Air Max 3 heette. Helaas is de Air Max 2 snel in de vergetelheid geraakt, waardoor de Air Max 90 gezien wordt als de opvolger van de Air Max 1.

Door wie is de Nike Air Max 90 ontworpen?

De Nike Air Max 90 is ook door Tinker Hatfield ontworpen. Hij had de zware taak om het gigantische succes van de Air Max 1 te evenaren. Tinker wilde dat de nieuwe Air Max herkenbaar maar toch vernieuwend was. Dit zie je ook terug in de overeenkomsten en verschillen tussen beide modellen.

Verschillende advertenties Air Max 90
Oude advertenties 90´s

Nike Air Max 1 vs Nike Air Max 90

Beide sneakers komen uit de koker van Tinker Hatfield. Het proces voorafgaand aan de eerste release was, ondanks dezelfde ontwerper, compleet anders. Dit komt vooral door de werknemers binnen Nike.

Het ontwerpproces

Bij het ontwerp van de Air Max 1 was vooral heel veel kritiek vanuit Nike. Veel medewerkers begrijpen het design niet. Wie wil er op sneakers lopen waar je de binnenkant van kan zien? Dit commentaar is ook zeker te begrijpen. De Air Max 1 is de allereerste sneaker ter wereld met zo’n gedurfd design.

Waar de medewerkers bij de Air Max 1 sceptisch waren, had de Air Max 90 juist te maken met torenhoge verwachtingen. Door het succes van de Air Max 1, lag de druk er vol op bij het ontwerpen van de Air Max 90.

Het design

Wanneer je het design beide sneakers met elkaar vergelijkt zie je dat Tinker Hatfield geprobeerd heeft de Air Max ’90 echt een eigen look te geven. Zonder dat de sneaker onherkenbaar wordt ten opzichte van zijn voorganger.

Door wat aanpassingen in het design oogt de Air Max 90 stoerder en ziet de Air Max 1 er juist gestroomlijnder uit. De swoosh aan de zijkant van de Air Max 90 wordt deels schuin afgesneden door de mudguard. Dit is met opzet gedaan door Tinker Hatfield, om het snelle imago van de Air Max lijn te benadrukken.

De midsole van de Nike Air Max 1 loopt door, ook bij de window van de Air technologie. Bij de Nike Air Max 90 wordt de midsole onderbroken rondom de window.

Air Max 1 en Air Max 90. Nike Air Max 90 Chlorophyll Nike Air Max 1 Design By Japan (W)
Design By Japan & Chlorophyll

De technologie

Bij de Air Max ’90 is zowel de window als de Air Unit een stuk groter. Dit geeft de sneaker een stoerdere uitstraling, en zorgt voor nog meer demping tijdens het lopen. Door de grotere en dikkere Air unit, is de hele zool ook wat hoger dan bij de Air Max 1.

Air Max 1 en Air Max 90, de Air units
Air unit van de Air Max 1 en 90

De materialen die Nike gebruikt bij de Air Max 1, vind je ook terug bij de Air max 90. Voor beide sneakers wordt hoogwaardig suède, leer, mesh of ander materiaal gebruikt. Dit heeft vooral te maken met de colorway die uitgebracht wordt. Nike varieert veel met de materialen, waardoor er altijd een Air Max beschikbaar is met de door jou gewenste materialen.

De prijs

De Nike Air Max 1 is over het algemeen een stuk lastiger te krijgen dan de Nike Air Max 90. Dit komt omdat er minder vaak nieuwe Air Max 1 uitkomen, en wanneer deze uitkomen vaak in kleinere aantallen.

Dat de vraag naar Air Max 1 een stuk hoger is dan het aanbod, zie je ook terug in de prijs. De Nike Air Max 90 is dan ook meestal wat goedkoper dan de Nike Air Max 1.

Uiteindelijk zijn het beide kwalitatief hele fijne sneakers, waar zonder moeite veel kilometers op afgelegd kunnen worden. Het is aan jou wat jouw voorkeur heeft!

Onze volgende blog

We zijn dit voorjaar niet verwend qua weer. De winter was koud, en de lente was een van de natste ooit. Gelukkig is de zomer in aantocht en kunnen we deze misère snel achter ons laten! Om vast in zomerse sferen te komen, laten we in onze volgende blog zien hoe je jouw sneakers het best kan combineren in de zomer!