Zo kan jij jouw favoriete sneakers schoonmaken!

Als sneakerliefhebber herken je het vast wel. Je checkt eerst het weerbericht wanneer je naar buiten gaat. Als je ziet dat het regent, doe je een ander paartje aan. Bang dat je favoriete Nike Air Max 1 het slachtoffer worden van een Hollandse regenbui. Helaas zit Buienradar er regelmatig naast, waardoor je favoriete sneakers niet meer zo wit zijn bij thuiskomst. Wat nu!? Wij hebben het voor je uitgezocht, sneakers schoonmaken wordt een eitje!

Welk merk?

Jij bent niet de enige die er flink van baalt als je favoriete Nike Air Max 1 vies worden. De business in beschermings- en schoonmaakmiddelen voor sneakers is daarom ook zeer lucratief.

Nieuwe merken schieten als paddenstoelen uit de grond. Het ene merk belooft nóg betere resultaten dan het andere merk. Hierdoor is het lastig om door de bomen het bos te zien.

Welk merk vertrouw jij jouw sneakers toe? Wij hebben een paar merken uitgelicht om de keuze voor jou makkelijker te maken. Dit betekent niet dat andere merken niet goed zijn. Wij hebben merken uitgekozen waar wij goede ervaringen mee hebben.

DFNS

DFNS is een jong Nederlands bedrijf die alles verkoopt om jouw sneakers langer mee te laten gaan. Van protector, tot cleaner en refresher. Duurzaamheid is voor dit Hollandse bedrijf erg belangrijk. Dit zie je ook duidelijk terug aan de producten. De verpakkingen die ze gebruiken zijn gerecycled en ze gebruiken lucht in plaats van aandrijvingsgas. Dit zorgt ervoor dat de middelen niet alleen goed zijn voor je sneakers, maar ook voor het milieu.

DFNS Assortiment
Assortiment DFNS

CREP Protect

CREP Protect is momenteel het bekendste merk op het gebied van bescherm- en schoonmaakmiddelen voor sneakers. Het bedrijf is pas tien jaar oud, maar wordt al in 52 landen verkocht.

Dat is niet voor niks. CREP Protect is een van de eerste merken die zich specifiek op sneakers richt. Het merk doet ook wat het beloofd. De protector zorgt voor goede bescherming en de cleaners zorgen ervoor dat je sneakers echt weer fris zijn.

Oma’s keukenmiddeltjes

Merken als DFNS en CREP Protect zijn handig, zien er goed uit, ruiken lekker en doen wat ze beloven. Toch zijn er een aantal keukenmiddeltjes die je sneakers ook perfect schoonmaken. Het ziet er minder fancy uit en ruikt wellicht minder lekker, maar is vriendelijker voor de portemonnee.

Je maakt bijvoorbeeld je eigen cleaner door mild wasmiddel, soda of afwasmiddel in een kom te mengen met voldoende warm water. Het nadeel van huis- tuin- en keukenmiddeltjes is dat je de juiste verhoudingen moet gebruiken. Anders kan het er voor zorgen dat de sneakers verkleuren of dat de natuurlijke oliën in het materiaal afgebroken worden.

In plaats van een sneakerborstel kan je ook een tandenborstel of afwasborstel gebruiken. Vooral voor de mid- en outsole is dit een goed alternatief. Voor de upper niet altijd. Sommige materialen worden liever schoongemaakt met een fijner borsteltje.

Hoe vaak sneakers schoonmaken?

Sneakers inspuiten

Wij krijgen regelmatig de vraag hoe vaak sneakers behandeld moeten worden voor de langste levensduur. Het inspuiten van sneakers zorgt voor een extra beschermlaagje. Dit beschermlaagje wordt na verloop van tijd minder. Het ligt aan het materiaal van de schoen én draagfrequentie hoe vaak je sneakers opnieuw in moet spuiten. Wanneer je jouw favoriete Air Max 1 inspuit en ze elke dag draagt, raden we aan om ze elke vier weken opnieuw in te spuiten.

Het effect van inspuiten is ook afhankelijk van het materiaal van de sneakers. Bij canvas, nubuck en suède heb je het beste resultaat. Bij leer is dat een stuk minder. Leer heeft van zichzelf al een beschermend laagje. Voor leren sneakers is het dus minder noodzakelijk om ze in te spuiten.

Sneakers inspuiten

Sneakers schoonmaken

Ook voor de frequentie van het schoonmaken van je sneakers is geen vast antwoord te geven. Wij hebben zelf een hekel aan vieze sneakers, dus maken ze meestal gelijk schoon als er viezigheid op zit. Wanneer je nog een leven naast sneakers hebt, is dit helaas niet altijd mogelijk.

Probeer ongeveer elke vier weken je sneakers een kleine opfrisbeurt te geven. Wanneer viezigheid er te lang op zit, kan het zorgen voor blijvende schade aan de sneakers.

Hoe sneakers schoonmaken?

Door het lezen van het bovenstaande stuk ben je al iets wijzer. Je weet welke merken goed zijn voor je sneakers en je weet de frequentie van inspuiten en schoonmaken. Het belangrijkste wordt pas hieronder besproken. Hoe maak ik mijn favoriete sneakers schoon zonder extra schade aan te richten?

Kunnen sneakers in de wasmachine?

Iedere (luie) sneakerliefhebber heeft het waarschijnlijk al een keer overwogen. In plaats van je vieze Nike Air Max 1 zelf schoon te maken, laat je de wasmachine het werk doen. Wij krijgen deze vraag vaak vanuit klanten. Kunnen mijn Nike Air Max 1 in de wasmachine?

We moeten je helaas teleurstellen, je zal zelf aan het werk moeten. Wij raden namelijk niet aan om sneakers schoon te maken in de wasmachine. Het zal zeker niet altijd verkeerd gaan, maar de kans op slijtage en verkleuringen is in de wasmachine een stuk groter. Ook is er een kans dat de Air-unit beschadigd, waardoor de sneaker onbruikbaar wordt. De wasmachine zelf kan ook beschadigen wanneer je er grote producten zoals sneakers in stopt.

Gelukkig lees je hieronder hoe je relatief eenvoudig sneakers met de hand schoonmaakt!

Veters schoonmaken

Voor de luie sneakerliefhebber hebben we goed nieuws. De veters kunnen wél in de wasmachine. Doe de veters in een apart zakje zodat je ze makkelijk terugvindt en was ze op lage temperatuur.

Wanneer de wasmachine zijn werk gedaan heeft, kan je de veters op het wasrek hangen om ze te laten drogen. Laat de veters niet drogen in de wasdroger, de uiteinden van de veters (de lacetips) kunnen hier namelijk niet altijd even goed tegen.

Je kan veters natuurlijk ook met de hand wassen. Zo zijn ze sneller schoon, en je hoeft er geen heel wasprogramma voor te laten draaien. Je kan de veters wassen in een lauw sopje. Masseer de veters in met het sopje tot ze schoon zijn. Spoel ze daarna af met koud water en laat ze drogen.

Verwijderen vuil

Nu de veters eruit zijn, kan het schoonmaken beginnen. Als eerst vegen wij de grotere stukken vuil van zowel de upper als de zool af. Merken zoals CREP Protect en DFNS hebben hier speciale borsteltjes voor. Deze hebben de juiste hardheid waardoor de upper van de schoen niet beschadigd.

Mocht je geen sneakerborstel in huis hebben is dat ook geen probleem. Wanneer je een schone en droge borstel met zachte haartjes gebruikt, heeft dit hetzelfde effect.

Door het verwijderen van het vuil verklein je de kans op beschadigingen bij het schoonmaken. Zanddeeltjes kunnen namelijk schade aanrichten bij het schrobben van de schoen.

Schoonmaken zool

Het vuil heb je van de sneakers geborsteld. Nu is het tijd voor het echte schoonmaakwerk. Maak een sopje met jouw favoriete cleaner. Dit kan een cleaner van DFNS zijn, maar voor de midsole en outsole volstaat een sopje met een mild wasmiddel.

Wanneer het sopje gemaakt is, pak je een schone zachte borstel. Doop deze in het sopje zodat je hiermee de midsole en outsole schoon kan maken. Kijk bij de midsole uit dat je niet te hard drukt met het borsteltje. De midsole kan zelf wel tegen een stootje, maar de upper is meestal gevoeliger.

De outsole kan soms lastiger schoon te maken zijn met een zachte borstel door de structuur. Hiervoor kan je eventueel ook een hardere borstel gebruiken, welke beter tussen de kieren van de zool komt.

Binnenkant sneaker

Bij het schoonmaken van sneakers, denk je vooral aan de buitenkant. Toch heeft de binnenkant van de schoen ook aandacht nodig. Wanneer je sneakers veel draagt, kunnen ze een gaan stinken.

Een deel van de oorzaak is een vieze insole. Neem deze dus mee in je schoonmaak routine! Bij de meeste sneakers kan je de insole er makkelijk uithalen. De insole kan je schoonmaken met een sneakercleaner of met een mengsel van soda en schoonmaakazijn. Doe dit ook met een zachte borstel om het inlegzooltje niet te beschadigen. Als ze schoon zijn, laat je de insole net als de veters drogen op het wasrekje.

Om de rest van binnenkant fris te laten ruiken, kan je het beste een footwear resfresher gebruiken. Deze zorgt dat vieze luchtjes gemaskeerd worden waardoor je sneakers weer fris ruiken.

Binnenkant van de sneaker refreshen

Schoonmaken upper

De zool en de binnenkant van je sneaker zijn schoon en fris, nu alleen de bovenkant nog! De bovenkant van de schoen is gevoeliger dan de zool. Zorg dat je een mild sopje maakt, of een cleaner gebruikt die speciaal ontwikkeld is voor sneakers. Zo voorkom je dat jouw schoen beschadigt tijdens het schoonmaken.

Maak de bovenkant van je sneakers schoon met een zachte borstel en een sopje. Druk niet te hard met het borsteltje om schade aan sneakers te voorkomen. Wanneer de upper schoon is, pak je een zachte doek en dep je de schoenen (deels) droog. Zo haal je het overtollige sop en vuil weg. Veeg de schoen niet droog! Dit kan het materiaal beschadigen én ervoor zorgen dat het vuil zich weer verspreid.

Wanneer je suède sneakers hebt, is meer voorzichtigheid geboden. Deze kan je het beter niet schoonmaken met water en zeep omdat dit verkleuring kan veroorzaken. Voor suède zijn speciale gummen ontwikkeld, waarmee je vlekken eruit poets. Als er hardnekkige vlekken in je suède schoenen zitten, kan je het beste een speciale suèdereiniger gebruiken of witte azijn.

Schoonmaken bovenkant Nike Air Max 1
Schoonmaken bovenkant Nike Air Max 1

Sneakers laten drogen

Jouw sneakers zijn weer helemaal fris! Helaas kan je ze niet gelijk aan doen omdat ze nog moeten drogen. Zorg ervoor dat je dit op de juiste plek doet! Laat je sneakers bijvoorbeeld niet buiten in de zon drogen. De zon kan verkleuringen veroorzaken op je sneakers, waardoor het schoonmaakwerk voor niets geweest is. Het droogproces versnellen door ze onder de verwarming te zetten is ook af te raden. Door de warmte kunnen de materialen vervormen.

De meeste sneakers hebben minstens acht uur nodig om te drogen. Zorg er dus voor dat je jouw favoriete sneakers op tijd schoonmaakt voor je ze wil dragen. Hopelijk heb je door het lezen van deze blog genoeg handvaten om zelf aan de slag te gaan!

Onze volgende blog!

Ons assortiment bestaat voor een belangrijk deel uit Nike Air Max 1. Er zijn daarom veel klanten die hun eerste paartje 1’tjes bij ons aanschaffen. Wanneer je jouw eerste Air Max 1 koopt, is het soms lastig te bepalen welke maat je hebt. Daarom besteden wij een hele blog aan maatvoering, zodat jij de juiste maat in huis haalt!