Nike en Adidas, de eeuwige concurrenten

Nike en Adidas, twee grootheden die al tientallen jaren het gevecht met elkaar aangaan. Beide willen het grootste en het beste sportmerk in de wereld zijn. Deze strijd vertaalt zich ook naar de sneakerwereld. Welke momenten zijn bepalend geweest in deze concurrentiestrijd? En welk merk is momenteel aan de winnende hand? Wij zochten het voor je uit!

Nike en Adidas, de eerste logo's
Het eerste Adidas en BRS (Nike) logo

De oprichting

Geschiedenis Adidas

Adidas is in 1949 opgericht, door Adolf Dassler. Dit was niet het eerste bedrijf van Adolf Dassler dat zich richt op sportschoenen. In 1924 start hij namelijk met zijn broer een sportschoenenmerk: de Gebrüder Dassler Schuhfabrik.

Het Duitse Gebrüder Dassler Schuhfabrik verovert al snel de atletiekwereld. Vier jaar na oprichting worden op de schoenen van het merk gouden medailles behaald. Ondanks het grote succes gaan de broers in 1948 uit elkaar. De reden hierachter is helaas nooit bekend geworden. Beide zijn gelukkig aardig terecht gekomen na de breuk. Waar Adolf Dassler de grondlegger van Adidas is, richt zijn broer Puma op.

Oprichter Adidas: Adolf & Rudolf Dassler
Adolf & Rudolf Dassler

Geschiedenis Nike

In 1949 gebeurt er aan de andere kant van de oceaan nog maar weinig op dat gebied. Zes jaar later komen de oprichters van Nike elkaar pas voor de eerste keer tegen op de universiteit van Oregon. Phil Knight studeert en hardloopt daar in die tijd. Bill Bowerman is een zeer gerespecteerde hardloopcoach op diezelfde academie.

Tijdens een reis ontdekt Phil Knight het merk Onitsuka Tiger. Overtuigd door de hoge kwaliteit en lage prijs wil hij deze hardloopschoen in Amerika gaan verkopen. Reden: Om te kunnen concurreren met het Duitse merk (Adidas) dat de Amerikaanse markt in handen heeft.

Bill Bowerman is ook positief verrast door de hardloopschoenen en wil graag mee doen met Phil Knight. Uit deze samenwerking ontstaat Blue Ribbon Sports. Het merk dat in 1972 omgedoopt wordt tot Nike.

Oprichters Nike: Bill Bowerman & Phil Knight
Bill Bowerman & Phil Knight

Air technologie

In onze allereerst blog over het ontstaan van de Air Max 1 hebben we je verteld over Franklin Rudy, oud NASA ruimtevaart ingenieur. Deze man is overtuigd dat de Air technologie die gebruikt wordt voor in de ruimte, ook van meerwaarde is voor de schoenenindustrie. Hij heeft er persoonlijk voor gezorgd dat de sneakerwereld voor altijd is veranderd. Door hem kunnen we vanaf 1978 al genieten van ultieme demping bij elke stap die we op Nikes zetten.

De zichtbare air unit in de Lost Sketch

De Air technologie heeft er voor gezorgd dat het jonge bedrijf Nike eind jaren ’70 een enorme groei doormaakt. Op het gebied van technologie zijn zij veel verder dan de concurrenten door de input van Franklin Rudy.

Saillant detail: Franklin Rudy probeert zijn idee bij Nike te slijten omdat hij daarvoor afgewezen is door (je raadt het al) het Duitse Adidas. Zij zagen geen heil in het idee van de oud NASA ruimtevaart ingenieur en wezen hem de deur. Een beslissing waar ze tot vandaag de dag waarschijnlijk spijt van hebben.

Michael Jordan

Een ander hoofdpijndossier voor Adidas is ongetwijfeld Michael Jordan. De legendarische basketballer die Chicago Bulls zes NBA kampioenschappen heeft bezorgd en vijf keer meest waardevolle speler is geweest. Daarnaast heeft hij samen met Nike het merk Jordan opgezet. Omzet van het merk in 2022: iets meer dan vijf miljard dollar.

Het is vandaag de dag bijna onmogelijk voor te stellen dat Michael Jordan liever bij een ander merk zat. Toch was het geen liefde op het eerste gezicht tussen Jordan en het merk uit Oregon.

Nadat Michael Jordan drie jaar achter elkaar furore maakt bij het collegeteam de Tar Heels, stelt hij zich beschikbaar voor de NBA draft van 1984. De Chicago Bulls kiest hem als derde en Jordan mag zich vanaf dat moment professioneel NBA speler noemen. Niet alleen de Chicago Bulls, maar ook sportmerken zien veel potentie in het jonge talent.

Jordan zelf heeft een hele duidelijke voorkeur en wil graag gesponsord worden door Converse of Adidas. Converse is in die tijd het populairste merk in de NBA. Omdat zij al grote sterren als Larry Bird en Magic Johnson sponsoren, kunnen zij geen passend aanbod doen aan Jordan.

Voor Jordan blijft dan alleen Adidas over als mogelijkheid. Nike was in die tijd vooral bekend als hardloopschoen, en zeker geen sexy merk voor het basketbalveld. Het lukt Adidas alleen niet om aan de wensen van de basketballer te voldoen.

Ondanks deze afwijzing wil Jordan nog steeds niet met Nike in gesprek. Hij weigert het vliegtuig in te stappen om de Nike Campus te bezoeken. Als laatste redmiddel, belt zijn zaakwaarnemer de moeder van Michael Jordan. Zij haalt Jordan over om toch in gesprek te gaan met het merk.

Een aantal gesprekken, een astronomisch sponsorbedrag en de belofte op een eigen schoen verder, is de deal beklonken. Die eigen schoen, de Nike Air Jordan 1 High, zorgt er mede voor dat Nike in zeer korte tijd de basketbalwereld verovert.

Jordan OG Heritage & Michael Jordan
Jordan OG Heritage & Michael Jordan

Kanye West

In 2004 verovert Kanye West de muziekwereld met zijn debuutalbum The College Dropout. Zijn ambitie reikt echter verder dan alleen muziek maken. Hij wil ook een superster worden in de mode-industrie.

Deze mogelijkheid krijgt hij in 2007 bij Nike, waar hij zijn eigen sneaker mag ontwerpen. Na een lang traject wordt zijn droom in 2009 eindelijk werkelijkheid. Met de release van de Nike Air Yeezy 1 heeft hij eindelijk zijn eigen sneaker op de markt gebracht. Niet alleen de muziek, maar ook de schoenen van de rapper zijn razend populair. Binnen enkele minuten zijn alle releases samen met het merk uitverkocht.

Ondanks dat Nike goud in handen heeft met Kanye, houdt de samenwerking niet lang stand. Het merk weigert de rapper royalty’s te geven per verkochte sneaker. Dit komt ze uiteindelijk duur te staan, want Adidas lijkt te hebben geleerd van het verleden. Het Duitse merk accepteert wel alle wensen en eisen van Kanye.

Het succes dat dit Adidas heeft gebracht is ongekend. Sinds de samenwerking is het resell marktaandeel van Adidas gestegen van 1% naar 30% en stonden ze in 2022 weer in de top 3 bestverkopende sneakermerken.

Yeezy Boost 350 V2
Yeezy Boost 350 V2

Nike of Adidas?

Zoals jullie weten, is het sprookjeshuwelijk tussen Adidas en Kanye West tot een einde gekomen. Adidas heeft de grote uitdaging om deze leegte op te vullen. Hierdoor lijkt Nike momenteel aan de winnende hand te zijn. Toch is het tussen Nike en Adidas altijd stuivertje wisselen. De concurrentiestrijd zorgt er in ieder geval voor dat wij altijd kunnen blijven genieten van de innovatie creaties van beide merken!


Inschrijven nieuwsbrief

Altijd het laatste sneakernieuws zo in je mail, dat is toch heerlijk! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.